Αμοργιανή Τεκίλα «Μεκίλα»
Φτιάχνεται αποκλειστικά από απόσταγμα από φραγκόσυκα που φυτρώνουν στην αμοργιανή γη και από σταφύλια.
Φραγκοσυκόμελο Αμοργού
Ένα λικέρ με πρωτόπυπη γεύση και εξαιρετικό άρωμα για όσους τους αρέσουν τα φραγκόσυκα αλλά προτιμούν ένα ήπιο ποτό.
Παστέλι Αμοργιανό
Το γλύκισμα αυτό έχει μεγάλη ιστορία στο νησί καθώς είναι το γλυκό που μοιράζουν στους γάμους. Παλιότερα, δε, όταν η οικογένεια είχε παιδί της παντρειάς καλλιεργούσε 1-2 χρόνια πριν το χαρμόσυνο γεγονός σησάμι με το οποίο θα έφτιαχναν τα παστέλια και τα ξεροτήγανα του γάμου. Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, του Σωτήρος, γίνεται η επίσημη γιορτή του παστελιού στην κεντρική πλατεία της Χώρας.
Ψημένη ρακή Αμοργού
H Αμοργός είναι γνωστή και για την ψημένη ρακή, που θα σε κεράσουν στο Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, αλλά και σε πολλά νοικοκυριά για το καλωσόρισμα. Η ιστορία της ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν όταν οι γυναίκες της Αμοργού έψαχναν έναν τρόπο να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή του νησιού, χωρίς όμως να πίνουν τη δυνατή ρακή που έπιναν οι άντρες. Έτσι έφτιαξαν μια ρακή λικέρ με προσθήκη μελιού και διαφόρων αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών. Λέγεται “ψημένη” μάλιστα για δύο λόγους, επειδή η καραμέλα του μελιού ψήνεται σιγά σιγά και επειδή το ίδιο το ποτό “ψήνεται” με την πάροδο του χρόνου. Όσο το αφήνεις τόσο καλύτερο γίνεται.
Κεφαλοτύρι Αμοργού
Αρκετά αλατισμένο τυρί λευκού χρώματος που έχει πικάντικη και αλμυρή γεύση.
Λαδοτύρι Αμοργού
Σκληρό και αλμυρό τυρί που ωριμάζει στο λάδι.
Μαλάκα Αμοργού
Μαλακό γλυκό τυρί ιδιαίτερα νόστιμο.
Μυζήθρες Αμοργού
Στην Αμοργό θα βρείτε Μυζήθρα και Ξινομυζήθρα. Η μυζήθρα είναι μαλακό στην υφή του, λευκό τυρί που προέρχεται από ειδικές φόρμες. Την ξινομυζήθρα προτιμήστε την αντί της κλασικής φέτας στη ντοματοσαλάτα σας και δεν θα χάσετε. Η σχεδόν κρεμώδη υφή της δένει αρμονικά μαζί με τη κάπαρη και αφήνει μια όμορφη γεύση που θα κατακλύσει τον ουρανίσκο σας. Μπορείτε να προσθέσετε αλάτι ώστε να γίνει πιο εύγευστη.
Ξινότυρο Αμοργού
Σχεδόν ίδιο τυρί µε την ξινοµυζήθρα, µε τη διαφορά ότι αυτό αφήνεται να ξεραθεί για αρκετές εβδομάδες µέχρι να γίνει σκληρό σαν πέτρα.
Κοπανιστή Αμοργού
Π.Ο.Π.Τυρί μαλακό με πιπεράτη, καυτερή γεύση. Σερβίρεται ως ορεκτικό.
Ανθότυρο Αμοργού
Μαλακό τυρί με περιεκτικότητα σε βούτυρο και ελάχιστο αλάτι.
Μεθυσμένα Αμοργιανά
Πρόκειται για παραδοσιακά νηστίσιμα πασχαλινά κουλουράκια. Θυμίζουν τα γνωστά μας καλτσούνια που γεμίζονται με μαρμελάδα βερίκοκο, καρυδόψιχα, με τυρί ή ζάχαρη. Τα υλικά που χρειάζονται για να τα παρασκευάσουμε είναι αλεύρι, λευκό κρασί, ελαιόλαδο, λίγο baking powder και αλάτι. Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Παύλοι
Πρόκειται για μαύρο ζυμωτό ψωμί γνωστό ως «Αμοργινός Παύλος», που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παύλο (στο δρόμο από τη Χώρα προς Αιγιάλη). Ως προς τα βασικά συστατικά του, αποτελείται από σταρένιο και κριθαρένιο αλεύρι το οποίο στη συνέχεια γίνεται παξιμαδάκια, τα γνωστά ως “παύλους”.
Ξεροτήγανα (δίπλες) Αμοργού
Δεν πρέπει να φύγετε από την Αμοργό χωρίς να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά ξεροτήγανα. Είναι οι γνωστές σας δίπλες που παρασκευάζονται Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Επίσης προσφέρονται σε γάμους και βαφτίσια παρέα με το Αμοργιανό παστελάκι. Όπως ορίζει και η ονομασία τους, είναι διπλωμένα παίρνοντας διάφορους σχηματισμούς (όπως τριαντάφυλλο), ενώ ραντίζονται με ντόπιο μέλι και γαρνίρονται με σουσάμι.
Μέλι θυμαρίσιο Αμοργού
Στα ορεινά μέρη, υπάρχουν μελίσσια που παράγουν μέλι κυρίως θυμαρίσιο και ανθόμελο, από μέλισσες οι οποίες, σύμφωνα με μελέτες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, φαίνεται να ανήκουν σε ντόπια φυλή.
Φάβα Αμοργού
H Αμοργιανή φάβα προέρχεται από το κατσούνι (Pisum Sativum), που αποτελεί μια ποικιλία αρακά, για αυτό και εδώ την λένε "κατσούνι" ή "μαγείρεμα". Η φάβα τρώγεται ζεστή μόνη της, ή συνοδευμένη με κρεμμύδι, λάδι, κάππαρη και λεμόνι οπότε και την λένε παντρεμένη.
Ελαιόλαδο Αμοργού
Περίπου 120 τόνοι αμοργιανού ελαιολάδου παράγονται συνολικά στο νησί με ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, χαμηλά οξέα και πλούσια γεύση. Αναζήτησέ το και δεν θα χάσεις.
Κρασί Αμοργού
Αρκετές και οι ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών που δίνουν το αμοργιανό κρασί. Ξεχωρίζει η Μαντηλαριά, το Στρίχι, το Πατηνιώτικο και το Φωκιανό, ενώ πέρα από τα κλασσικά κρασιά των 12-14 βαθμών, σε πολλά σπίτια κάνουν ακόμα το δυνατό, υψηλόβαθμο λιαστό κόκκινο κρασί.
Βότανα Αμοργού
Η Αμοργός φημίζεται για τα βοτανά της και τα εξαιρετικά φαρμακευτικά της φυτά. Πήρε την ονομασία της πιθανώς από το φυτό αμοργίς, τη λινοκαλάμη, ένα σπάνιο βότανο, που κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε για τη βαφή με έντονο κόκκινο χρώμα των περίφημων χιτώνων. Διάφορα αρωματικά και ιατρικά βότανα που μπορείτε να βρείτε είναι, για παράδειγμα, δυόσμος, βασιλικός, χαμομήλι, μάραθο, μαντζουράνα, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο, φλισκούνι, μελισσόχορτο, απήγανο, ρίκι και θρούμπι.