Σούμα Πάρου

Σούμα Πάρου

Αποτελεί κυρίως απόσταγμα από τη στροφιλιά (τσάμπουρα) των σταφυλιών και η απόσταξη της στην Πάρο είναι πολύ διαδεδομένη. Οι πιο μερακλήδες επιδίδονται και σε απόσταξη από τα ίδια τα σταφύλια όπου με πολύ προσοχή έχουν αφαιρεθεί τα κοτσάνια. Η διαδικασία της απόσταξις της είναι από μόνη της μια γιορτή: Στο νησί υπάρχουν πολλά ρακιδιά (καζάνια) όπου κάθε φθινόπωρο μαζεύονται οι απανταχού λάτρεις και δοκιμάζουν τη σούμα της νέας σοδειάς.

Ζαχαρομπακλαβάς Πάρου

Ζαχαρομπακλαβάς Πάρου

Πρόκειται για μία διασταύρωση μπακλαβά και αμυγδαλωτού που περιέχει χοντροκομμένα αμύγδαλα, τριμμένο, παριανό παξιμάδι, κανέλα και βανίλια. Αξιοσημείωτο είναι ότι αντί για φύλλο μπακλαβά , ένα παχύ στρώμα ζάχαρης άχνης αποτελεί τη βάση του γλυκού και άλλο ένα σκεπάζει την επιφάνεια. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε απ΄την ιδιαίτερο συνδυασμό αυτών των γεύσεων.

Κάπαρη Πάρου

Κάπαρη Πάρου

Πριν φύγετε απ΄την Πάρο κρατείστε χώρο στις αποσκευές σας για μερικά βαζάκια κάπαρη. Η ιδιαίτερα αλμυρή γεύση που έχει θα δώσει γεύση στις σαλάτες, τις σάλτσες και τα εδέσματα σας. Εξαιρετικές γευστικές ποικιλίες φυτρώνουν άφθονες στη Πάρο οπότε δεν έχετε κάτι καλύτερο από το να τις επιλέξετε για τα φαγητά σας. Θα τη βρείτε σε μία μεγάλη γκάμα καταστημάτων με τοπικά προϊόντα.

Image not available

Κεφαλοτύρι Πάρου

Το Κεφαλοτύρι ή κεφαλάκι είναι το παραδοσιακό σκληρό τυρί του νησιού που παραμένει για κάποιο χρόνο στην άρμη, ενώ ανάλογα με το που θα παλαιωθεί, στο λάδι ή στο κρασί, θα παρει καιτ ο αντίστοιχο όνομα (λαδοτύρι ή κρασοτύρι).

Μυζήθρα Πάρου

Μυζήθρα Πάρου

Από τα λευκά τυριά η μυζήθρα παράγεται απο τυρόγαλο.

Image not available

Σούρωμα Πάρου

Το σούρωμα είναι η ντόπια ξινομυζήθρα που παράγεται από πλήρες γάλα.

Image not available

Τουλουμίσιο Πάρου

Το τουλουμίσιο φτιάχνεται απο κομματάκια κεφαλοτυριού και μυζήθρας που παλιά το ωρίμαζαν μέσα σε τουλούμια (δέρματα αιγοπρβάτων).

Image not available

Λαδοτύρι Πάρου

Είναι το παραδοσιακό σκληρό τυρί του νησιού, κεφαλοτύρι, που παλαιώνεται σε λάδι.

Image not available

Κρασοτύρι Πάρου

Είναι το παραδοσιακό σκληρό τυρί του νησιού, κεφαλοτύρι, που παλαιώνεται σε κρασί.

Ραφιόλια Πάρου

Ραφιόλια Πάρου

Τα Παριανά Ραφιόλια φτίαχνονται με φρέσκια μυζήθρα, ζάχαρη, λεμόνι και στο τέλος τηγανίζονται σε ελαιόλαδο. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με ζάχαρη και κανέλα ή μέλι.

Κρασί Πάρου

Κρασί Πάρου

Π.Ο.Π.

Στις χαμηλές πλαγιές περιμετρικά του βουνού Προφήτης Ηλίας (726μ.), που δεσπόζει στο κέντρο της Πάρου, στην ομώνυμη περιφερειακή ενότητα του Αιγαίου, βρίσκονται τα περισσότερα αμπέλια του νησιού. Τα περισσότερα είναι μεγάλης ηλικίας και αυτόριζα, καθώς η φυλλοξήρα δεν έχει επεκταθεί (παρότι έχει εμφανιστεί). Ο νόμος ορίζει όλο το νησί ως ζώνη του ΠΟΠ Πάρος (θεσπίστηκε το 1981), τόσο για το λευκό, όσο και για τον ερυθρό οίνο. Το γεγονός όμως ότι η Πάρος είναι πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η συνακόλουθη μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και η αλλαγή στις ασχολίες και τις συνήθειες των κατοίκων της έχουν περιορίσει σημαντικά την έκταση του αμπελώνα της. Η λευκή ποικιλία της Πάρου είναι η μονεμβασιά. Το όνομά της και μόνο υποδηλώνει την καταγωγή της και μαρτυρά το ρόλο που έπαιξε το νησί, τόσο στη διάδοση της ποικιλίας στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όσο και στην ανάπτυξη του «μαλβαζία οίνου», που τα χρόνια της ενετοκρατίας ήταν ο δημοφιλέστερος ελληνικός οίνος. Ο ερυθρός ΠΟΠ Πάρος είναι ο μόνος ελληνικός ΠΟΠ οίνος που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και λευκή ποικιλία. Αυτός είναι ο παριανός τρόπος να τιθασευτούν τα σκληροτράχηλα χαρακτηριστικά της μανδηλαριάς, η οποία συμμετέχει και στους ΠΟΠ Αρχάνες, ΠΟΠ Πεζά, και ΠΟΠ Ρόδος. Στην Πάρο δραστηριοποιούνται 3 οινοποιεία και 2 από αυτά παράγουν οίνους ΠΟΠ Πάρος.

Image not available

Ανθότυρος Πάρου

O Ανθότυρος είναι μυζήθρα αλατισμένη και ξεραμένη.

Γραβιέρα Πάρου

Γραβιέρα Πάρου

H γραβιέρα της Πάρου έχει εξελιχθεί πολύ, έχει τη ήπια και βουτυράτη γεύση και μοιάζει με την γραβιέρα Νάξου, αλλά και της Τήνου που παράγονται και αυτές από αγελαδινό γάλα.

Θυμαρίσιο Μέλι Πάρου

Θυμαρίσιο Μέλι Πάρου

Στα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών τοπικών προϊόντων θα βρείτε επίσης θυμαρίσιο μέλι των τοπικών μελισσοπαραγωγών, κυρίως κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και γι' αυτό εξαντλείται γρήγορα.

Παστελαριές Πάρου

Παστελαριές Πάρου

Αποξηραμένα σύκα με καρύδι που αποτελούν ιδανική επιλογή για να δώσουν ενέργεια αντικαθιστώντας ανάλογες μπάρες δημητριακών.

Σαμωτά Πάρου

Σαμωτά Πάρου

Για τα σαμωτά, δηλαδή τα σύκα με σουσάμι, χρησιμοποιούνται μόνο η ποικιλία των λευκών και των πράσινων σύκων. Ξεραίνουμε στον ήλιο 2 εβδομάδες περίπου τα σύκα. Κατόπιν, αφού αφυδατωθούν, τα ανοίγουμε στα τέσσερα, τοποθετούμε στο ανοιγμένο σύκο σουσάμι, το ενώνουμε με άλλο ένα ανοιγμένο και τα τοποθετούμε στον ξυλόφουρνο. Διατηρούνται σε κιούπια με φύλλα δάφνης και κανέλα.

Image not available

Πετιμεζένια Πάρου

Κουλουράκια φτιαγμένα με πετιμέζι και ελαιόλαδο.

Λαζαράκια Πάρου

Λαζαράκια Πάρου

Οι παλαιότεροι στην Πάρο, θα θυμούνται σίγουρα τις παραδοσιακές νοικοκυρές να φτιάχνουν το Σάββατο του Λαζάρου τα περίφημα λαζαράκια, τα ανθρωπόμορφα δηλαδή ψωμάκια που ψήνονταν την ημέρα αυτή με αγάπη στους ξυλόφουρνους του νησιού.

Λαμπροκούλουρα Πάρου

Λαμπροκούλουρα Πάρου

Το Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα, είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, το οποίο ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης. Τα παλιά τα χρόνια, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν απ᾿ τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό απ᾿ του Σταυρού, ή με αγιασμό.

Μυζηθροπιτάκια Πάρου

Μυζηθροπιτάκια Πάρου

Είναι πιτάκια τα οποία γίνονται με γλυκιά μυζήθρα που αρωματίζεται με κανέλα, τιγανίζονται και σερβίρονται με μέλι ή με άχνη ζάχαρη.

Γλυκό το κουταλιού Πάρου

Γλυκό το κουταλιού Πάρου

Παραδοσιακό γλυκό από ζαχαρωμένα φρούτα ή λαχανικά όπως σύκο, κυδώνι, νερατζάκι και μελιτζανάκι.