Μυτζήθρα Λέρου

Μυτζήθρα Λέρου

Γίνεται φρέσκια η ξερή καλυμμένη με την περίφημη τυριά ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι που της δίνει μια υπέροχη γεύση. H Λερεική μυζήθρα είναι ότι πρέπει ή να τη φάτε με παξιμάδι λάδι και ντομάτα ή να τη τρίψετε στα μακαρόνια.

Πουγκάκια

Πουγκάκια

Η Λέρος εχει επίσης μεγάλη παράδοση στα γλυκά όπως τα πουγκάκια, με γέμιση πικραμύγδαλου, τα ξεροτήγανα , οι σβίγγοι και η Λέρικες τυρόπιτες με μυτζήθρα.

Γκαβάφα

Γκαβάφα

Είναι ένα τροπικό φρούτο με έντονη μυρωδιά και γεύση, του όποιου ο καρπός μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο, και ευδοκιμεί κυρίως τον Σεπτέμβριο.

Σουμάδα Λέρου

Σουμάδα Λέρου

Είναι ένα λευκό αναψυκτικό ποτό το οποίο φτιάχνεται από πικραμύγδαλο.

Κρασότυρο

Κρασότυρο

Φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα ή ανάμεικτο με πρόβειο. Εξωτερικά έχει κόκκινο χρώμα που οφείλεται στο ίζημα του ημίγλυκου κρασιού στο οποίο είναι βουτηγμένο.

Λαδότυρο

Λαδότυρο

Είναι ένα επιτραπέζιο σκληρό τυρί που παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και ξεχωρίζει για την πλούσια και πικάντικη γεύση του. Συντηρείται σε λάδι.

Γλυκό του κουταλιού Λέρου

Γλυκό του κουταλιού Λέρου

Παραδοσιακό γλυκό από ζαχαρωμένα φρούτα ή λαχανικά όπως κυδώνι, νερατζάκι και μελιτζανάκι.

Image not available

Αυγά κολιού

Είναι γνωστό και ως αυγοτάραχο,καθαρισμένο από το αλάτι , διατηρημένο σε ηλιέλαιο εξαιρετικής ποιότητας. Χειροποίητο προϊόν, το οποίο διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμονιού.

Image not available

Σκουμπρί μαρινάτο

Φιλέτο σκουμπριού μαριναρισμένο σε ξύδι και αρωματισμένο με δεντρολίβανο, μπαχαρικά και σκόρδο, διατηρημένο σε ηλιέλαιο εξαιρετικής ποιότητας. Χειροποίητο προϊόν, το οποίο διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμονιού ή ξύδι.

Παστά Ψάρια

Παστά Ψάρια

Η Λέρος είναι κατά κανόνα νησί ψαράδων οπότε το κυριότερο προϊόν της είναι τα ψάρια. Φημισμένος είναι ο γαύρος και ο κολιός, τα οποία γίνονται παστά. Το φιλέτο του παστού κολιού είναι καθαρισμένο από το αλάτι καθώς και το δέρμα του, διατηρημένο σε ηλιέλαιο εξαιρετικής ποιότητας. Χειροποίητα προϊόντα, τα οποία διατηρούνται στο ψυγείο και σερβίρονται με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμονιού.

Αμυγδαλωτά Λέρου

Αμυγδαλωτά Λέρου

Πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα στα παραδοσιακά γλυκά της Λέρου, έχουν τα αμυγδαλωτά, φτιαγμένα από αμυγδαλόψιχα και ζάχαρη αρωματισμένα, μεταξύ άλλων, με τριαντάφυλλο, μαστίχα, και ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού.

Θυμαρίσιο μέλι Λέρου

Θυμαρίσιο μέλι Λέρου

Παραδοσιακό εξαιρετικής ποιότητας μέλι με απόχρωση κεχριμπαριού πολύ αρωματικό στη μύτη με τη μυρωδιά των βοτάνων της Λέρου.