Φιστίκι Αιγίνης

Φιστίκι Αιγίνης

Π.Ο.Π.

Το φιστίκι Αιγίνης είναι το καλύτερο παγκοσμίως και διαθέτει προστατευμένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Η ποικιλία των φιστικιών Αιγίνης ονομάζεται «Κοιλαράτη» και καλλιεργείται στο νησί από το 1860. Το ξύλινο κιόσκι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, βρίσκεται έξω από το λιμάνι. Το Σεπτέμβρη, διοργανώνεται στην Αίγινα το Φεστιβάλ Φιστικιού, το μεγαλύτερο εμπορικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό γεγονός στο νησί, με εκθέσεις, συναυλίες, δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά, γαστρονομία, κ.τ.λ. Το Φιστίκι Αιγίνης μπορείτε να το βρείτε φρέσκο ή αποξηραμένο, αλατισμένο ή ανάλατο, σε παστέλι, σε γλυκό του κουταλιού, μπισκότα, φιστικόπιτα, παγωτό, μαντολάτο, λικέρ κ.α.

Κρασί Αίγινας

Κρασί Αίγινας

Η αιγινήτικη ρετσίνα, παράγεται κυρίως για τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, αλλά αν πας στο Μεσαγρό, θα βρεις και χύμα προς πώληση. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται ειναι Ροδίτης και Σαββατιανά.

Μέλι Αίγινας

Μέλι Αίγινας

Υψηλής ποιότητας, καθώς ο μελισσοκόμος ήταν ένα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Αίγινας.

Ελαιόλαδο Αίγινας

Ελαιόλαδο Αίγινας

Ο αρχαίος ελαιώνας της Αίγινας αποτελεί μία μόνο απόδειξη ότι η ελιά ήταν βασικό είδος τροφής στο νησί από τα αρχαία χρόνια. Σήμερα, το νησί συνεχίζει να παράγει λάδι και μάλιστα υπάρχει μία φρέσκια επιχειρηματική πρωτοβουλία για παραγωγή λαδιού ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας το οποίο συσκευάζεται και πωλείται στο εξωτερικό. Πάλι με βάση το λάδι, αυτή τη φορά σε συνδυασμό με αρωματικά αιθέρια έλαια, μία ακόμα επιχειρηματική πρωτοβουλία αφορά την παραγωγή σαπουνιών με καλλυντικές ιδιότητες.