Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Μανδηλά

Translate English Version

Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Μανδηλά

Σε ένα βαθούλωμα βράχου κοντά στο Καστράκι, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μανδηλά, ένα παλαιό ερειπωμένο ερημητήριο των Μετεώρων. Το ερημητήριο βρίσκεται σε ύψος 20 περίπου μέτρων και για αιώνες υπήρξε η κατοικία ασκητών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η ίδρυση της Μονής χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Σήμερα στο σημείο λαμβάνει χώρα ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το έθιμο αυτό που είναι συνδεδεμένο με διάφορους μύθους είναι άκρως εντυπωσιακό και συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Σύμφωνα με τη παράδοση, στους πρόποδες του βράχου κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας απλωνόταν ένα πυκνό δάσος όπου απαγορευόταν η κοπή των δέντρων. Μία μέρα όμως ένα άντρας της τουρκικής φρουράς άρχισε να κόβει ένα δέντρο. Ξαφνικά έπεσε κάτω αναίσθητος και όλοι πίστεψαν ότι κάποιος Έλληνας τον σκότωσε. Ο διοικητής της φρουράς συγκέντρωσε όλους του Έλληνες στη πλατεία και τους απείλησε με αντίποινα αν δεν του παρέδιδαν τον φονιά. Τότε ακούστηκε μία φωνή από το μοναστήρι που έλεγε ότι κανένας δεν τον σκότωσε και ότι θα γινόταν καλά αν οι Τούρκοι πρόσφεραν κάτι στον Άγιο. Η γυναίκα του αγά έδωσε το μαντήλι του φερετζέ της και ένας κάτοικος του χωριού το ανέβασε στο μοναστήρι. Ο ηγούμενος το κρέμασε στην εικόνα του Αγίου και αμέσως ο Τούρκος σηκώθηκε.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή που είναι και η επικρατέστερη, μία Τουρκάλα προσευχήθηκε στον Άγιο όταν ο άντρας της έπεσε λιπόθυμος την ώρα που έκοβε ξύλα κάτω από το μοναστήρι. Όταν συνήλθε, η γυναίκα για να ευχαριστήσει τον Άγιο, του έταξε το μαντήλι της. Βέβαια, υπάρχουν πολλές ακόμη παραλλαγές του μύθου με επίκεντρο πάντα ένα Τούρκο και μία γυναίκα.

Από τότε αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο των μαντηλιών σύμφωνα με το οποίο εκατοντάδες νέοι ζωσμένοι με πολύχρωμα μαντήλια αναρριχούνται στον απότομο βράχο με τη βοήθεια σχοινιών και κρεμούν τα μαντήλια. Το έθιμο αυτό αναβιώνει την ημέρα γιορτής του Αγίου αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία. Τα μαντήλια μένουν κρεμασμένα στο βράχο μέχρι την επόμενη χρονιά ενώ αυτά που είχαν κρεμαστεί την προηγούμενη χρονιά μοιράζονται στους πιστούς ως φυλαχτά. Η ανάβαση στο βράχο είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και εμπειρία.