Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου

Translate English Version

Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου

Σκαρφαλωμένη επάνω σε έναν επιβλητικό βράχο, η Μονή Μεγάλου Μετεώρου είναι η παλαιότερη, μεγαλύτερη και πιο σπουδαία από τις σωζόμενες μέχρι σήμερα μονές των Μετεώρων. Ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αι. (γύρω στα 1340) από έναν λόγιο και αγιορείτη μοναχό, τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη. Σημαντική φυσιογνωμία υπήρξε και ο διάδοχός του και δεύτερος κτίτορας της μονής, ο μοναχός όσιος Ιωάσαφ, πρώην βασιλιάς Ιωάννης Ούρεσης Παλαιολόγος.

Στα χρόνια της ακμής του (μέσα του 16ου αι.) το μοναστήρι αριθμούσε 300 περίπου μοναχούς και αποτελούσε έτσι μια πνευματική κυψέλη. Αργότερα ο αριθμός των μοναχών ελαττώθηκε και σήμερα υπάρχουν σ’ αυτό μόνον 3 μοναχοί.

Στα μέσα του 16ου αι. το μοναστήρι γνώρισε ιδιαίτερη ακμή και’ άνθηση. Είχε προικισθεί με αυτοκρατορικές και ηγεμονικές χορηγίες και υπερτερούσε από τα υπόλοιπα μετεωρίτικα μοναστήρια. Στα 1544-1545 κτίστηκε ο σημερινός μεγαλοπρεπής κυρίως ναός και ο νάρθηκας του επιβλητικού καθολικού. Λίγο αργότερα κτίστηκαν η τράπεζα, το μαγειρείο (εστία), το νοσοκομείο-γηροκομείο, ο πύργος και μικρά παρεκκλήσια και σκάλες ανόδου από τον πύργο και πάνω.

Το καθολικό του μοναστηριού είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Κυρίου και έγινε σε 3 φάσεις. Αρχικά το ιερό του σημερινού καθολικού αντιπροσώπευε τον πρώτο ναό της μονής, που έκτισε στα μέσα του 14ου αι. ο όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης. Αργότερα στα 1387-1388 ο δεύτερος κτίτορας της μονής όσιος Ιωάσαφ τον επεξέτεινε και τον ξανάχτισε. Τέλος στα 1544-1545 ανηγέρθησαν ο μεγαλοπρεπής κυρίως ναός και ο νάρθηκας του σημερινού επιβλητικού καθολικού της μονής.

Στο κτιριακό συγκρότημα του μοναστηριού, εκτός από το καθολικό, ξεχωρίζουν η βιβλιοθήκη, το ασκηταριό, η εστία (μαγειρείο), η παλιά τράπεζα (1557), το νοσοκομείο-γηροκομείο (1572), και τα Τρία παλιά παρεκκλήσια των Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1682), Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης (1789) και Κυρίας Θεοτόκου. Όπως επίσης και το νεότερο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου. Το μοναστήρι διαθέτει αξιόλογα κειμήλια όπως χειρόγραφα, φορητές εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια, υφαντά, ξυλόγλυπτα και έργα αργυροχοΐας.

Μονή Μεγάλου Μετεώρου - Ωράριο

Καλοκαίρι (01/04 – 31/10): 09:00-17:00, Κλειστό: Τρίτη
Χειμώνας (01/11 – 31/03): 09:00-16:00, Κλειστό: Τρίτη & Τετάρτη