Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Φωτο: © Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Translate English Version

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο σημαντικά και όμορφα μουσεία της πόλης. Βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην οδό Μανόλη Ανδρονίκου αμέσως μετά το Βυζαντινό Μουσείο, στα νότια της Διεθνούς Έκθεσης. Η πρόσβαση είναι εύκολη από κάθε σημείο της πόλης και δεν απαιτείται να είναι κάποιος έμπειρος ταξιδιώτης προκειμένου να το βρει. Η τοποθεσία όπου βρίσκεται προσφέρει την ευκαιρία στο καθένα να αφιερώσει χρόνο σε αυτό συνδυάζοντας την επίσκεψη του με πολλά άλλα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε μικρή απόσταση στο κέντρο της πόλης.

Λόγω της πλούσιας Αρχαίας Ελληνικής, Βυζαντινής και Ρωμαϊκής κληρονομιάς το μουσείο φιλοξενεί μία μεγάλη ποικιλία από εκθέματα που θα εντυπωσιάσουν τον κάθε επισκέπτη. Τα δημοφιλέστερα από αυτά όπως ο Κρατήρας του Δερβενίου συγκεντρώνουν παγκόσμιο ενδιαφέρον. Εντυπωσιακά δείγματα Ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής άλλα και μοναδικά πολύχρωμα ψηφιδωτά, γλυπτά και αγγεία από τους Κλασσικούς και Ελληνιστικούς χρόνους στολίζουν τους χώρους του.

Το 2003 δέχθηκε εκτεταμένη ανακαίνιση και αναδιοργανώθηκε σε 6 μόνιμες θεματικές ενότητες, ενώ φιλοξενεί και αρκετές προσωρινές εκθέσεις καθ’όλη την τη διάρκεια του έτους σε συνεργασία με διάφορα μουσεία και οργανισμούς από ολόκληρο τον κόσμο. Μετά από μια επίσκεψη σε αυτό ο επισκέπτης καταλαβαίνει από την αξία των ευρημάτων το μέγεθος της σημασίας που δινόταν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, διαχρονικά. Το μουσείο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από χώρες του εξωτερικού.

Ο «Χρυσός των Μακεδόνων» και η νέα μόνιμη υπαίθρια έκθεση είναι σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές του μουσείου. Εκπληκτικά χρυσά αντικείμενα και κοσμήματα, άλλα και εκατοντάδες άλλα εκθέματα είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν όλους όσους επιλέξουν να το εξερευνήσουν. Στην νότια πλευρά του μουσείου λειτουργεί καφετέρια για τους επισκέπτες.

 

Φωτογραφία: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης