Πολεμικό Μουσείο

Translate English Version

Πολεμικό Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο εγκαινιάσθηκε τον Ιούλιο 1975 και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το κτίριο, με στοιχεία χαρακτηριστικά του κινήματος του εκσυγχρονισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1950, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών κτιρίων της πόλης των Αθηνών.

Αποστολή του μουσείου είναι η συγκέντρωση, έκθεση και διαφύλαξη πολεμικών κειμηλίων, η προβολή, τεκμηρίωση και μελέτη των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας τον Ελληνισμού. Καλύπτει όλες της εποχές της πολεμικής δραστηριότητας από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα. Το πολεμικό μουσείο της Αθήνας έχει ιδρύσει παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη, ενώ λειτουργεί και ως χώρος εκπαίδευσης για σχολικές ξεναγήσεις.

Στον εξωτερικό χώρο εκτίθενται πυροβόλα διαφόρων εποχών, καθώς και αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στον εσωτερικό χώρο στεγάζει τη μόνιμη έκθεση συλλογής όπλων, δωρεά του Πέτρου Σαρόγλου, αξιωματικού του Ελληνικού πυροβολικού. Η συλλογή αποτελείται από όπλα διάφορων εποχών από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σπάνια και πολύτιμα με σημαντικότερα τα όπλα της Ελληνικής επανάστασης.

Το Ιστορικό αρχείο περιλαμβάνει συλλογή με 400 παλιούς χάρτες, προσωπικά αρχεία, αλληλογραφία, ημερολόγια στρατιωτικών και Ημερήσιες διαταγές μονάδων από τον 19ο και 20ο αιώνα. Το Φωτογραφικό αρχείο διαθέτει περισσότερες από 20.000 φωτογραφίες από το 1897 έως και σήμερα.

Στο μουσείο λειτουργεί τμήμα συντήρησης με πέντε συνολικά εργαστήρια, ώστε να υπάρχει η καλύτερη και επιστημονικότερη συντήρηση και φροντίδα των εκθεμάτων από διάφορες φθορές. Τα εργαστήρια, τα οποία αποτελούν το τμήμα συντήρησης, είναι:

  • εργαστήριο μετάλλων
  • εργαστήριο όπλων
  • εργαστήριο χαρτών
  • εργαστήριο πινάκων
  • εργαστήριο ζωγραφικής

Τέλος, το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας διαθέτει συνεδριακό κέντρο, το οποίο αποτελείται από αμφιθέατρο, αίθουσα εκπαιδεύσεως, φουαγιέ και αίθριο χώρο. Σε αυτό κάθε χρόνο διοργανώνονται συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις και δεξιώσεις.