Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας βρίσκεται στις υπώρειες του λόφου του ανακτόρου, στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, σε άμεση γειτνίαση με το σύγχρονο οικισμό της Πέλλας. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κώστα Σκρουμπέλλο και ολοκληρώθηκε το 2009. Σκοπός του Μουσείου είναι να μπορέσει ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου να κατανοήσει τις ποικίλες πτυχές της καθημερινής, αλλά και της δημόσιας ζωής της μακεδονικής πρωτεύουσας. Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν αντικείμενα από την Εποχή του Χαλκού έως την Ελληνιστική περίοδο και χωρίζονται σε πέντε (5) ενότητες.
Η πρώτη θεματική ενότητα του κυρίως εκθεσιακού χώρου αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Πέλλας. Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν τα ψηφιδωτά δάπεδα των κατοικιών του Διονύσου και της Ελένης όπως και η μαρμάρινη κεφαλή του Αλεξάνδρου Γ΄ και ένα αγαλματίδιο με τα χαρακτηριστικά του θεού Παν. Σε αυτή την ενότητα ο επισκέπτης ενημερώνεται μέσα από φωτογραφίες, χάρτες και σχέδια για τη γεωμορφολογική εξέλιξη της περιοχής και λαμβάνει πληροφορίες που αφορούν ιστορικά στοιχεία για την πόλη και τις ανασκαφές καθώς και για το πολεοδομικό σύστημα και τις οχυρώσεις.
Η δεύτερη θεματική ενότητα έχει ως αντικείμενο τη δημόσια ζωή στην Πέλλα. Τα ευρήματα προέρχονται κυρίως από την Αγορά και δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη διοίκηση αλλά και για τις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγορά της αρχαίας Πέλλας, έκτασης 70.000 τετραγωνικών μέτρων, υπήρξε το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της πόλης στα ελληνιστικά χρόνια.
Στην τρίτη θεματική ενότητα παρουσιάζονται ευρήματα των ιερών της Πέλλας και παρέχονται πληροφορίες για την οργάνωση και τη λειτουργία τους. Στη τέταρτη θεματική ενότητα της έκθεσης, εκτίθενται ευρήματα των νεκροταφείων της περιοχής ενώ στη πέμπτη και τελευταία ενότητα παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική μορφή και οι λειτουργίες του ανακτόρου.