Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

Translate English Version

Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

Το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στεγάζεται σε κτίριο που ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1880. Αρχικά λειτούργησε ως αρχαιολογικό μουσείο και ήταν από τα πρώτα επαρχιακά μουσεία της χώρας. Στέγαζε τους ιστορικούς θησαυρούς της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι και το 1970 όταν και κατασκευάστηκε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας. Εν όψει τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, το εγκαταλειμμένο μουσείο υφίσταται πλήρη αποκατάσταση και στις 24 Μαρτίου 2004 ξεκινά επίσημε να λειτουργεί ως Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας (Μ.Ι.Ο.Α.Α.). Στις αρχές του 2019 ολοκληρώθηκε η αναδιαμόρφωση της αρχαιολογικής έκθεσης και ο εμπλουτισμός των αιθουσών με πλούσιο εποπτικό υλικό και σύντομα κείμενα.

Η έκθεση του μουσείου πραγματεύεται σημαντικά κεφάλαια της υπερχιλιετούς ιστορίας των Ολυμπίων και των άλλων πανελληνίων αγώνων (Πύθια, Ίσθμια, Νέμεα και Παναθήναια) όπως η προϊστορία της άθλησης, η απαρχή των αγώνων στην Ολυμπία, ο Δίας και η λατρεία του, η προετοιμασία των αθλητών, γυναίκες στην άθληση, οι νικητές των αγώνων και πολλά άλλα. Τα εκθέματα του μουσείου (περίπου 400 αρχαία έργα) δε προέρχονται μόνο από την Ολυμπία, αλλά και από πολλές σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις και αρχαίες πόλεις της Ελλάδας. Τα έργα αυτά που περιλαμβάνουν πήλινα αγγεία, αγάλματα, ψηφιδωτά, ειδώλια και άλλα έργα, έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού και καλύπτουν ένα μεγάλο χρονολογικό φάσμα από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν τα δύο έπαθλα που απονεμήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 στο Σπύρο Λούη, πρώτο Ολυμπιονίκη του πρώτου Μαραθωνίου δρόμου. Πρόκειται για το αργυρό κύπελλο Breal και τον αρχαίο μελανόμορφο σκύφο του Ιωάννη Λάμπρου. Το πρώτο είχε χαθεί για πολλά χρόνια αλλά το 2012 αποκτήθηκε σε δημοπρασία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πλέον εκτίθεται μόνιμα στο ΚΠΙΣΝ ενώ ολόγραμμά του προβάλλεται σε ειδική προθήκη στο μουσείο. Ο μελανόμορφος σκύφος, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί εντοπίστηκε το 2014 από τον αρχαιολόγο Γιώργο Καββαδία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Münster στη Γερμανία και επαναπατρίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 με τη σύμφωνη γνώμη του γερμανικού μουσείου ως αναγνώριση της ιδιαίτερης σημασίας που έχει το αγγείο για τη χώρα. Η συνέκθεση των επάθλων στην είσοδο του Μουσείου λειτουργεί ως συμβολική γέφυρα που συνδέει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας με τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής.