Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου

Translate English Version

Θάσος

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου άρχισε να κτίζεται το 1931 και ολοκληρώθηκε το 1935 σε οικόπεδο που παραχώρησε η εκκλησιαστική επιτροπή του ναού του Αγίου Νικολάου, δίπλα από την Αρχαία Αγορά.. Τα σχέδια εκπόνησε ο αρχιτέκτων της Γαλλικής Σχολής Αθηνών Henri Ducoux. Ωστόσο με την έναρξη των ανασκαφών από τη Γαλλική Σχολή το 1911, υπήρξε η ανάγκη αποθήκευσης ΄και έκθεσης των σημαντικών ευρημάτων.  Έτσι αρχικά ως μουσείο χρησιμοποιήθηκε το ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου του Λιμένα. Εκεί ήταν που μεταφέρθηκαν τα κομμάτια του πρώτου αρχαϊκού κούρου και έγινε η αποκατάστασή τους. Με τη πάροδο του χρόνου και τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά, η συσσώρευση του αρχαιολογικού υλικού δημιούργησε την ανάγκη για την ανέγερση νέου μουσείου. Η ανάγκη αυτή έγινε ακόμη πιο επιτακτική αρκετά χρόνια αργότερα, έτσι κατά τα έτη 1989-1999 κατασκευάστηκε ακόμη μία πτέρυγα για να φιλοξενήσει το πλούσιο αρχαιολογικό υλικό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου είναι παλαιότερο μουσειακό κτίριο στη βόρεια Ελλάδα.

Οι χώροι του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά 2.376 τετραγωνικά μέτρα. Η μόνιμη έκθεση καλύπτει 1.400 τ.μ. και συμπεριλαμβάνει γύρω στα 1.700 ευρήματα. Το μουσείο διαθέτει αίθουσες μελέτης, αποθήκευσης και συντήρησης των ευρημάτων. Η έκταση του μουσείου το καθιστά το μεγαλύτερο στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ένα από τα μεγαλύτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Λόγω των σπουδαίων ευρημάτων που φιλοξενεί, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας. Μέσα από τις πλούσιες συλλογές που φιλοξενεί, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία του νησιού από τα προϊστορικά μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Κεραμικά από τις Κυκλάδες, το Βόρειο Αιγαίο αλλά και από ντόπια εργαστήρια, καθώς και μαρμάρινα γλυπτά φτιαγμένα από το περίφημο θασιακό μάρμαρο αλλά και από παριανό και πεντελικό μάρμαρο ξεχωρίζουν ανάμεσα στις συλλογές. Αυτό όμως που τραβάει το βλέμμα του επισκέπτη είναι το άγαλμα του Κούρου, ύψους 3,5 μέτρων που δεσπόζει στην είσοδο του μουσείου. Στα χέρια του κρατάει ένα κριάρι από το οποίο πήρε και το όνομά του «Κριοφόρος Κούρος». Το γλυπτό αυτό ανήκει στους πιο παλιούς τύπους της ελληνιστικής γλυπτικής. Το άγαλμα αυτό ανάγεται στον 6ο αιώνα π.Χ. και προοριζόταν για τον ναό του Απόλλωνα. Την συλλογή συμπληρώνουν υπέροχες προτομές όπως το κεφάλι του Διονύσου, το κεφάλι του Πάνα και του Πήγασου. Εντυπωσιακός είναι ο αδριάντας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού και το άγαλμα της Αφροδίτης με το δελφίνι και τον Έρωτα.

Το μουσείο είναι φιλικό στους επισκέπτες. Στο παλιό τμήμα προβάλλεται ντοκιμαντέρ για τον ολυμπιονίκη Θεαγένη. Ο Θεαγένης με καταγωγή από τη Θάσο το 480 π.Χ. ανακηρύχτηκε ολυμπιονίκης στη πάλη και το παγκράτιο.  Στο χώρο του μουσείου λειτουργεί κατάστημα πώλησης αναμνηστικών ειδών και δώρων. Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Τρίτης και για την είσοδο απαιτείται η αγορά εισιτηρίου. Η γειτνίασή του με την Αρχαία Αγορά, δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να επισκεφθεί και τα δύο σε μία ημέρα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της πρωτεύουσας του νησιού και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες.