Νυμφόπετρες

Translate English Version

Νυμφόπετρες

Ένα εντυπωσιακό φυσιακό μνημεί βρίσκεται κοντά στο χωριό Νυμφόπετρα του νομού Θεσσαλονίκης ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Πρόκειται για έναν ιδιόμορφο γεωλογικό σχηματισμό, για μια συστάδα ασβεστολιθικών βράχων, με μέγιστο ύψος τα 4 μέτρα, που σμίλεψαν οι άνεμοι και τα φυσικά φαινόμενα και περιβάλλονται από μύθους και θρύλους.

Ο πιο δημοφιλής μύθος είναι αυτός της κατάρας της μάνας που δεν ήθελε το γάμο της κόρης της, είτε ζήτησε την τιμωρία της λόγω της απλησίας της. Έτσι τόσο το ζευγάρι όσο και οι καλεσμένοι την ημέρα του γάμου μαρμάρωσαν. Σύμφωνα με άλλο μύθο μία ομάδα κυνηγών που αναζητούσαν θηράματα συνάντησαν τυχαία μία παρέα από νύμφες του δάσους που λούζονταν στα κρυστάλλινα νερά μιας πηγής.  Οι άνδρες έμειναν εκστατικοί παρακολουθώντας το θέαμα, αλλά η θέα Άρτεμις που τους αντιλήφθηκε εξοργίστηκε τόσο με την ασέβειά τους ώστε τους πέτρωσε στο σημείο που στέκονταν. 

Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να περπατήσει ανάμεσα στο δάσος με τα πλακόστρωτα δρομάκια, να φωτογραφηθεί και να αναπαυθεί στα κιόσκια, απολαμβάνοντας την καταπληκτική θεά. Το Γεωλογικό Πάρκο, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης και αποτελεί ένα δημοφιλή τόπο για φωτογραφήσεις νεόνυμφων αλλά και επισκέψεις σχολείων προκειμένου οι μαθητές να δουν από κοντά έναν γεωλογικό σχηματισμό, ηλικίας αρκετών χιλιάδων ετών.