Κεδροδάσος

Translate English Version

Κεδροδάσος

Η παραλία βρίσκεται 1 περίπου χιλιόμετρο ανατολικά από το Ελαφονήσι και 76 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων. Είναι γεμάτη με δέντρα αρκεύθου, που μοιάζουν με κέδρους καθώς και  με αμμοθίνες. Το δάσος από κέδρους εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας σε μία έκταση  110 περίπου στρεμμάτων. Η παραλία έχει λευκή άμμο, ενώ η θάλασσα έχει καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά.

Το κεδροδάσος είναι ιδανικό μέρος για κατασκήνωση και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για γυμνιστές. Στη παραλία δεν υπάρχουν υποδομές οπότε καλό είναι ο επισκέπτης να έχει μαζί του νερό και προμήθειες. Αυτό που κάνει το κεδροδάσος μοναδικό είναι ότι έχει παραμείνει ένας από τους τελευταίους ανέγγιχτους παράδεισους. Τα πιο απομονωμένα σημεία χωρίς όμως δέντρα και φυσική σκιά βρίσκονται ανάμεσα στην παραλία και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα ανατολικότερα.  

Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 «Παραλία από Χρυσοσκαλίτισσα μέχρι Ακρωτήριο Κριός», η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως τόπος κοινοτικής σημασίας. Σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, το “κεδρόδασος” είναι οικότοπος προτεραιότητας και ανήκει στις «παράκτιες αμμοθίνες κέδρων» με δύο είδη από αυτά τα δένδρα, το Juniperus macrocarpa και το Juniperus phoenicea.  τα συγκεκριμένα δέντρα είναι πολύ ευάλωτα στην ανθρώπινη παρέμβαση και συνίσταται ο επισκέπτης να μην τα πλησιάζει. Να σημειωθεί ότι οι κέδροι έχουν εξαιρετικά βραδεία ανάπτυξη και κάθε μικρό κομμάτι ξύλου που αφαιρείται θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες για να ξαναμεγαλώσει.

Για να φτάσει κάποιος στη παραλία θα πρέπει να οδηγήσει για περίπου 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ελαφονήσι σε ένα βατό χωματόδρομο με αρκετές διακλαδώσεις  και με ανύπαρτκτη σήμανση. Ο χωματόδρομς τερματίζει σε ένα χώρο στάθμευσης από όπου και ξεκινάει ένα κατηφορικό μονοπάτι από άμμο και βότσαλο,  600 περίπου μέτρων που καταλήγει στη παραλία.

 

Campaign Image