Translate English Version

Παναγίας Πλατανιώτισσας

Σε μία κατάφυτη περιοχή με άφθονα και κρύα νερά έχει φτιαχτεί το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας. Το ιδιαίτερο με το εκκλησάκι αυτό είναι ότι βρίσκεται μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.

Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25μ., περίμετρο στη βάση του 16μ., στο μέσο του 12,65μ. και μπορεί να χωρέσει 20 άτομα. Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος. Κατά την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας το 840μ.Χ. όταν πυρπολήθηκε η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, οι μοναχοί για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε Παναγία η Πλατανιώτισσα από όπου πήρε το όνομα και το χωριό.

Ὁ Ἱερὸς Ναὸς ποὺ σχηματίζεται μέσα στὴν κουφάλα φωτίζεται ἀπὸ ἕνα μικρὸ παράθυρο στὰ νοτιοανατολικὰ του δένδρου και απὸ τη μικρὴ πόρτα ποὺ βρίσκεται βορειοδυτικά. Ο εσωτερικὸς χώρος του πλατάνου δὲν είναι ομαλὸς και σε μερικὰ μέρη σχηματίζει ημικυκλικὰ κοιλώματα. Στην εικόνα το κεφάλι της Παναγίας βλέπει προς τα δεξιά, όπου και το χέρι της που βαστάζει το βρέφος. Η Εικόνα είναι πανομοιότυπη με την ονομαστὴ ανάγλυφη Εικόνα του Μεγάλου Σπηλαίου.

Το  εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Κερυνίτη στο χωριό Πλατανιώτισσα, σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 769 μέτρων.