Μονή Αγίου Νεκταρίου

Translate English Version

Μονή Αγίου Νεκταρίου

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων. Ο Άγιος Νεκτάριος είναι ένας πόλος έλξης για τουρίστες που καταφθάνουν στην περιοχή από διάφορα μέρη του κόσμου ώστε να προσκυνήσουν και να θεραπευθούν. Ο Άγιος Νεκτάριος έχει θαυματουργική δράση με ιστορία. Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου χτίστηκε το 1904. Τη σημερινή μορφή του απέκτησε το χρονικό διάστημα 1973- 1994, με τους ντόπιους να χτίζουν πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού. Η ιστορία του σχετίζεται με τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο νησί το 1908.

Πολύ γρήγορα έγινε αγαπητός, χάρη σε δύο θαύματα που έκανε όπως λέει η λαϊκή παράδοση. Θεράπευσε ένα δαιμονισμένο νέο και στη συνέχεια έφερε βροχή μετά από 3ετή ανομβρία στην Αίγινα αφού δεήθηκε στο Θεό κατόπιν σχετικής παράκλησης των Αιγινητών ώστε να ορθοποδήσουν οικονομικώς. Οι κάτοικοι του νησιού εξέλαβαν αυτά τα δύο συμβάντα ως θεϊκά σημάδια, με αποτέλεσμα να τον θεωρούν άγιο ακόμη και όταν εκείνος βρισκόταν στη ζωή.

Ο Άγιος Νεκτάριος, που πλέον είναι ο προστάτης της Αίγινας, πέθανε το 1920 στο Αρεταίειο Νοσοκομείο από καρκίνο και άφησε πίσω του ένα πλούσιο ποιμενικό, θεολογικό και συγγραφικό έργο. Το λείψανό του, παρά τις 3 ταφές και εκταφές, παρέμεινε αναλλοίωτο για πάνω από 30 χρόνια. Έτσι, ανακηρύχθηκε, και επισήμως πλέον, άγιος το 1961, και έκτοτε το Μοναστήρι του θεωρείται μία πηγή ελπίδας για τους ευσεβείς πιστούς και όχι μόνο. Ο Άγιος Νεκτάριος βρίσκεται στα μέσα της διαδρομής από το λιμάνι της Αίγινας μέχρι την Αγία Μαρίνα. Είναι μόλις 1 χιλιόμετρο από την Παλιαχώρα και βρίσκεται σε μία ακατοίκητη περιοχή. Όταν φτάσεις στο σημείο, θα νιώσεις τεράστιο δέος αρχικά από τον όγκο του κτίσματος.