1. Κάστρο

Το Κάστρο είναι ο μεγαλύτερος οικισμός  του νησιού και αποτελεί τον ένα από τους δύο βασικούς οικισμούς της Χώρας του νησιού που διαχωρίζονται μεταξύ τους απο τον κεντρικό δρόμο. Οι δύο οικισμοί απλώνονται σε δύο αντικριστές βουνοπλαγιές. Το Κάστρο είναι χτισμένο στο χείλος του γκρεμού 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και πρόκειται για έναν οχυρωμένο οικισμό του 15ου αιώνα με στενά σοκάκια, χαμηλά ασβεστωμένα σπιτάκια, στοές και ανθισμένες αυλές. 

Εδώ στο Κάστρο χτυπάει η καρδιά του τόπου: η πλακόστρωτη πλατεία, το δημαρχείο, το ιατρείο, τα μαγαζιά και τα καφενεία είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής του νησιού. Με έναν περίπατο μέσα στον οικισμό όποιο σοκάκι και να διαλέξετε θα σας χαρίσει όμορφες εικόνες. Θα θαυμάσετε παλιά αρχοντικά, το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο στην εκκλησία της Παντάνασσας και παμπάλαιες αγιογραφίες στο Βυζαντινό Μουσείο. Η εκκλησία αποτελεί και το σύμβολο του χωριού. Στην πλατεία υπάρχει το Παραπόρτι, όπου είναι και το μόνο σωζόμενο σημείο του παλιού κάστρου.

Από το Κάστρο ξεκινά ένα πλακόστρωτο που οδηγεί στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής (Ζωοδόχου Πηγής) του 1690, στην κορυφή του οικισμού. Η θέα προς το Αιγαίο που θα απολαύσετε απο το μοναστήρι είναι μοναδική. Βρισκόμενοι στο Κάστρο δε μπορείτε παρά να ανηφορίσετε τα σκαλοπάτια για το Χωριό, τον δεύτερο και επίσης γραφικό οικισμό του νησιού.

2. Αλοπρόνοια

Αλοπρόνοια ονομάζεται το μικρό λιμάνι της Σικίνου. Το όνομα προήλθε από τις λέξεις αλς + πρόνοια, που θα πει φροντίδα για τη θάλασσα. Το γραφικό ψαροχώρι, με τα λευκά σπίτια βρίσκεται σε μικρό φυσικό κόλπο, 4 περίπου χιλιόμετρα από την Χώρα. Τον όρμο αυτό οι παλαιότεροι περιηγητές τον ονόμαζαν «Σαν Μπουρνιά» από το όνομα του καθολικού ιεραποστόλου Ιάκωβου των Μπουρνιών που ήταν και ιατρός. Με το όνομα αυτό φέρεται και σε παλαιούς χάρτες.  

Η Αλοπρόνοια είναι γνωστή για την αμμουδερή της παραλία με τα αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά και τα καταγάλανα, ρηχά νερά. Από την Αλοπρόνοια ξεκινάνε καΐκια για τις άλλες παραλίες του νησιού καθώς και το λεωφορείο για το Χωριό και την Επισκοπή. Στο δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό της Σικίνου υπάρχει μικρό παντοπωλείο, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και όμορφα ταβερνάκια μπροστά στην θάλασσα. 

 

3. Χωριό

Το Χωριό αποτελεί τον ένα από τους δύο βασικούς οικισμούς της Σικίνου που διαχωρίζονται μεταξύ τους από τον κεντρικό δρόμο. Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο, ο παλαιότερος οικισμός του νησιού, είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, πεζούλια, στενές ανηφόρες, περάσματα, ανθισμένα παρτέρια και σκαλάκια. Το Χωριό είναι λιγότερο τουριστικό από το Κάστρο αλλά η θέα και η γραφικότητα του κάνουν την βόλτα αξέχαστη. Στο Χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Σικίνου που στεγάζεται σε ένα παλιό ελαιοτριβείο.