Σκιάθος (πόλη)

1. Σκιάθος (πόλη)

Η πόλη της Σκιάθου είναι η πρωτεύουσα και ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και εντυπωσιάζει με την γραφικότητά της. Είναι ένας σχετικά νέος οικισμός που κτίστηκε το 1829-1830 στη θέση της αρχαίας πόλης. Μέχρι το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης, ο πληθυσμός κατοικούσε στο Κάστρο. Το 1919 βρήκαν καταφύγιο στο νησί Έλληνες Μικρασιάτες από το χωριό Αγία Παρασκευή της Μικράς Ασίας

Τα σπίτια είναι απλά και αμφιθεατρικά κτισμένα επάνω σε δύο λόφους, ως επί το πλείστων  διώροφα με κεραμοσκεπές. Το λιμάνι της είναι το μοναδικό του νησιού και χωρίζεται στα δύο από την πανέμορφη μικρή χερσόνησο Μπούρτζι με το ενετικό φρούριο που σήμερα στεγάζει το Ναυτικό Μουσείο. Η ομορφιά του τοπίου αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.

Στην πόλη της Σκιάθου βρίσκεται διατηρημένο το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που γεννήθηκε και έζησε στο νησί καθώς και δύο ιστορικοί ναοί: Ο Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγιά Λιμνιά ή Απάνω Παναγιά) που κτίσθηκε το 1837 όπου φυλάσσεται η κάρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αλλά και η ιστορική εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας (του 1700) την οποία μετέφεραν στη Σκιάθο πρόσφυγες από τη Λίμνη Ευβοίας αλλά και ο Μητροπολιτικός Ναός Τριών Ιεραρχών, στον οποίο φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Εικονίστριας, πολιούχου της Σκιάθου.

Η πόλη είναι η καρδιά όλου του νησιού. Είναι το μέρος όπου βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες καθώς και πληθώρα καταλυμάτων, καταστημάτων, εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στη πόλη της Σκιάθου διοργανώνονται πολλά και ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρώμενα.