1. Παλαιό Τρίκερι

Το Παλαιό Τρίκερι είναι ο μοναδικός οικισμός του μικρού ομώνυμου νησιού που βρίσκεται στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου. Η περιοχή καλύπτεται από πυκνή βλάστηση που αποτελείται κυρίως από ελαιώνες, και θυμίζει αρκετά την βλάστηση της απέναντι ακτής. Ο γραφικός οικισμός είναι σταθμός για όσους ταξιδεύουν με εκδρομικό σκάφος στον Παγασητικό κόλπο.

Ελάχιστα σπίτια κατά μήκος της ακτής και λιγοστές ταβέρνες συνθέτουν την εικόνα του οικισμού. Το τοπίο συμπληρώνουν μερικές ήσυχες αμμουδιές, το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην κορυφή του χωριού. Η εκκλησία αυτή χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και την ημέρα της γιορτής της στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται πανηγύρι με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων. Στον οικισμό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, οπότε όλες οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια. Ενοικιαζόμενα δωμάτια και μερικές ταβέρνες είναι οι μοναδικές τουριστικές υποδομές του οικισμού. Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε φρέσκα θαλασσινά και ψάρια σε κάποια από τις ταβέρνες συνοδευόμενα από τσίπουρο της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παλαιό Τρίκερι υπήρξε τόπος εξορίας γυναικών την περίοδο του εμφυλίου Για εκείνη την ιστορική περίοδο, το μοναδικό μνημείο που υπάρχει είναι μία πλάκα που έφτιαξε ο Σύλλογος Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών.

Πολλοί είναι αυτοί που γοητεύονται από αυτόν τον άγνωστο στους περισσότερους προορισμό αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που θα φθάσουν ως εκεί. Αν αποφασίσετε πάντως να πάτε θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς τη παραλία του Αλογόπορου αφού πρώτα έχετε αφήσει πίσω την Άφησσο, το Χόρτο, τη Μηλίνα και μερικούς ακόμη παραθεριστικούς οικισμούς. Από εκεί με θαλάσσιο ταξί μπορείτε σε 15’ περίπου λεπτά να φθάσετε στο γοητευτικό αυτό οικισμό. Αποτελεί ιδανικό τόπο για περιπατητές και όσους αναζητούν την πλήρη χαλάρωση και ηρεμία μακριά από τον πολιτισμό και τους ρυθμούς των σύγχρονων πόλεων. Αν και άγνωστο σε πολλούς το Παλαιό Τρίκερι έχει αρκετούς φανατικούς θαυμαστές, Έλληνες και ξένους που το επισκέπτονται ξανά και ξανά.