Κάστρο

Translate English Version

Κάστρο

Το Ενετικό κάστρο αποτελεί σήμα κατατεθέν της Χώρας. Χτίστηκε το 13ο αιώνα από Ενετούς άρχοντες για την αποφυγή των επιδρομών Σαρακηνών πειρατών. Ο επισκέπτης της γύρω του παρατηρεί να απλώνεται ο παραδοσιακός οικισμός με τα πολυάριθμα άσπρα κυκλαδόσπιτα, αρχοντικά κτισμένα, ενώ σε κάθε πλευρά τους υπάρχουν πολυάριθμα στενά σοκάκια, που πραγματικά αξίζει να χαθεί κανείς σε αυτά, τραβώντας όμορφες φωτογραφίες.
 
Το κάστρο, ύψους 65 μέτρα, οχυρώθηκε από τους αδελφούς Ιερεμία και Γκύζη (1207) στην Ενετοκρατία και έπειτα ξεκίνησε και η νότια επέκταση του χωριού. Μετά τη κατάληψη της από τους Τούρκους (1537), η Χώρα άκμασε. Ακριβώς απέναντι από το κάστρο, σε πανοραμική και περίοπτη θέση βρίσκονται οι παλιοί της ανεμόμυλοι που στέκονται αγέρωχοι εκατοντάδες χρόνια, στο ανά διαστήματα φύσημα των ανέμων, με τη μυρωδιά γιασεμιού να κάνει έντονη τη παρουσία του στο περιβάλλον του χωριού.
 
Στο Κάστρο ο επισκέπτης μπορεί να ανεβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπωσδήποτε όμως πριν τη δύση του ηλίου. Το κλειδί για την είσοδό του μπορεί να το ζητήσει στη πλατεία της Λόζας, και έπειτα ανηφορικά μετά την Απάνω Λόζα, φτάνει προσεκτικά μέσω μια στενή πέτρινης σκάλας. Κατά την είσοδό σας ανοίγοντας με κλειδαριά τη μικρή θύρα του κάστρου, θα παρατηρήσετε τις πολεμίστρες τριγύρω του, δημιουργημένες για την απώθηση των πειρατών.
 
Αν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και το επιτρέπουν, θαυμάστε τη πανοραμική θέα του χωριού, φωτογραφίζοντάς το, δείτε το δυτικό μέρος του νησιού και τριγύρω τη θάλασσα. Ιδανική προτεινόμενη ώρα λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.