Καστέλι Νάουσας

Translate English Version

Καστέλι Νάουσας

Το Καστέλι της Νάουσας δεσπόζει στην άκρη του γραφικού λιμανιού. Είναι έργο των Ενετών, χτισμένο περί τα τέλη του 13ου, αρχές του 14ου αιώνα. Από τον πυρήνα που μεσαιωνικού οικισμού κάποια τμήματα στην άκρη του λιμανιού και στην νότια περίμετρο του οικισμού, διασώζονται έως και σήμερα.

Αποτελεί το στολίδι της Νάουσας και θυμίζει την εποχή που οι Σομμαρίπα  (οικογένεια ευγενών ορμώμενης από το Languedoc της Γαλλίας) το έχτισαν ως οχυρωματικό οικοδόμημα, για προστασία του λιμανιού στο οποίο έδεναν τα εμπορικά πλοία. Αν και μισοβυθισμένο, παραμένει ένα γοητευτικό αξιοθέατο που δένει καταπληκτικά με το μπλε της θάλασσας και τα μαγαζάκια του λιμανιού.

Το Καστέλι υπήρξε ένας μεσαιωνικός οχυρωμένος οικισμός γύρω από το λιμάνι και όχι μόνο το οχυρό του λιμενοβραχίονα. Το τείχος του λιμανιού που είναι μισοβυθισμένο, κατέληγε στον κυκλικό προμαχώνα που είναι και το μόνο αξιόλογο κομμάτι του καστελιού της Νάουσας που διασώζεται. Το κάστρο της Νάουσας ανακαινίσθηκε από τους Σομμαρίπα στα τέλη του 15ου αιώνα ενώ ο χαρακτηριστικός κυκλικός πύργος προστέθηκε στην είσοδο του λιμανιού περί το 1500.