
Ιερό των Μεγάλων Θεών
Η Σαμοθράκη ήταν γνωστή από την αρχαιότητα λόγω της μυστηριακής λατρείας των Μεγάλων Θεών που περιλάμβαναν τελετές μύησης που υπόσχονταν προστασία στη θάλασσα. Ο αρχαίος χώρος φιλοξένησε γεγονότα που διαμόρφωσαν την αρχαία μυθολογία και ιστορία. Εδώ γνωρίστηκαν οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εδώ κατέφυγε ο τελευταίος Μακεδόνας βασιλιάς κυνηγημένος από τους Ρωμαίους. Στο Ιερό των Μεγάλων Θεών βρέθηκε το 1963 το περίφημο άγαλμα της Νίκης που σήμερα φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Το Ιερό των Μεγάλων Θεών βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Σαμοθράκης, δυτικά της αρχαίας πόλης. Γνώρισε μεγάλη δόξα τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. και εγκαταλείφθηκε προς το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές έγιναν από αυστριακές αποστολές με επικεφαλής τον A. Conze το 1873 και το 1875. Από το 1938, τις έρευνες έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υπό την εποπτεία της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Οι προσπάθειες εστιάζονται στην ανασκαφή και παρουσίαση των μνημείων. Μέρος της προσπάθειας αυτής αποτέλεσε η πρώτη αναστήλωση που έλαβε χώρα το 1956 και περιελάβανε πέντε κίονες και τα κεντρικά επιστύλια του μπροστινού μέρους του Ιερού. Οι αρχαιολογικές έρευνες δίνουν μία εικόνα της εξέλιξης του ιερού στο χρόνο, ωστόσο κείμενα της αρχαίας γραμματείας δε δίνουν πληροφορίες για τα μυστήρια.
Το Ιερό των Μεγάλων Θεών καλύπτει έκταση 50 περίπου στρεμμάτων. Τα σημαντικότερα και αρχαιότερα κτήριο βρίσκονται στην ομαλή πλαγιά, ανάμεσα σε δύο ρέματα. Περιλαμβάνουν το κτήριο του Τελετουργικού Χορού (γύρω στο 340 π.Χ.), την Αυλή του Βωμού (330-340 π.Χ.), το Ανάθημα του Φιλίππου Γ’ και Αλεξάνδρου Δ’ (323-317 π.Χ.) και το Θόλο της Αρσινόης Β’ (288-270 π.Χ.). Στο δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται η Στοά (πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ.) το Νεώριον (δεύτρο τέταρτο του του 3ου αι. π.Χ.) και το Αγάθημα της Μηλισίας (δεύτερο μισό του 3ου αι. π.Χ.). Τέλος στην Ανατολική άκρη βρίσκεται το Πρόπυλο του Πτολεμαίου Β’ (285-281 π.Χ.).
Οι πρώτες ενδείξεις θρησκευτικής δραστηριότητας χρονολογούνται στον 7ο αιώνα π.Χ., αλλά η κατασκευή των μνημειακών κτηρίων ξεκίνησε μόλις τον 4ο αιώνα π.Χ. και συνδέεται με τη γενναιοδωρία και τα πολιτικά ενδιαφέροντα του Μακεδονικού βασιλικού οίκου.
Πρόσβαση
Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης είναι πολύ εύκολος. Η Παλαιόπολη απέχει 6,3 χιλιόμετρα (10 λεπτά) από τη Καμαριώτισσα μέσω της επαρχιακής οδού Καμαριώτισσας - Πηγών Σαμοθράκης. Υπάρχει περιορισμένος χώρος στάθμευσης, οπότε φροντίστε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο νωρίς ώστε να μη δυσκολευτείτε να βρείτε ελεύθερο χώρο.
Ωράριο Λειτουργίας - Εισιτήρια
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοικτός καθημερινά εκτός των επίσημων αργιών από τις 08:30 π.μ. έως τις 15:30 μ.μ. Το εισιτήριο για τους ενήλικες κοστίζει €6,00 ενώ για παιδιά κάτω των 25 ετών η είσοδος είναι δωρεάν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκετε στο χώρο καθώς και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής δίπλα στο χώρο στάθμευσης.
Παροχές
Ενημερωτικό φυλλάδιο με την αγορά εισιτηρίου - Αυτόματος πωλητής προϊόντων εντός του μουσείου – Τουαλέτες – Βρύση με πόσιμο νερό στο χώρο στάθμευσης.