Ιερά Μονή Αγίας Μαρκέλλας

Translate English Version

Ιερά Μονή Αγίας Μαρκέλλας

Η Ιερά Μονή Αγίας Μαρκάλλας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Χίου, 6,3 χιλιόμετρα μακριά από το κεφαλοχώρι της ΒΔ Χίου, τη Βολισσό. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σχεδόν επάνω στην παραλία, κοντά στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα, περί το 1500 μ.Χ. Η Αγία Μαρκέλλα είναι η προστάτιδα της Χίου, και η μονή το πιο σημαντικό προσκύνημα στο νησί. Στην άκρη της παραλίας, υπάρχει το μονοπάτι που οδηγεί στο σημείο όπου μαρτύρησε η Αγία. Σε αυτό το σημείο, μέσα στη θάλασσα, αναβλύζει ζεστό νερό από την γη, ενώ τα πετρώματα στο σημείο εκείνο έχουν κοκκινωπό χρώμα που συμβολίζει το αίμα της Αγίας.

Η Ιερά Μονή εορτάζει στις 22 Ιουλίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία για το νησί της Χίου. Χιλιάδες πιστοί από ολόκληρη τη Χίο, τα γειτονικά νησιά αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα καταφθάνουν στην Ιερά Μονή για να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας. Πολλοί από αυτούς διανύουν την απόσταση από την πόλη της Χίου με τα πόδια (47 περίπου χιλιόμετρα) προκειμένου να εκπληρώσουν κάποιο τάμα. Συχνά οι ντόπιοι αναφέρουν ιστορίες σχετικά με τα θαύματα που έχει κάνει η Αγία Μαρκέλλα. Όσοι από τους πιστούς επιθυμούν, μπορούν να διανυκτερεύσουν στους ξενώνες της μονής χωρίς χρέωση.

Για την ιστορία, η Αγία Μαρκέλλα καταγόταν από την Βολισσό της Χίου. Ορφάνεψε από μητέρα σε μικρή ηλικία και μεγαλώνοντας οι σωματικές της καλλονές δεν άφησαν ασυγκίνητο τον πατέρα της. Μη θέλοντας να υποκύψει στις ορέξεις του, εγκατέλειψε το σπίτι και κατέφυγε στα βουνά. Ο πατέρας της όμως την ανακάλυψε, την κυνήγησε και με ένα βέλος την πλήγωσε. Εκείνη προσευχήθηκε και παρακάλεσε να ανοίξει η γη ώστε να σωθεί. Η γη άνοιξε και την κατάπιε έως το στήθος. Ο πατέρας όμως πρόφτασε και της έκοψε τους μαστούς και το κεφάλι, το οποίο και έριξε στη θάλασσα.