Ναός του Ελλάνιου Διός

Translate English Version

Ναός του Ελλάνιου Διός

Ο Ναός τους Ελλάνιου Διός στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα. Είναι ο αρχαιότερος ναός στην Ευρώπη (τρεις γενιές πριν από τον Τρωικό Πόλεμο) ενώ συμπεριλαμβάνεται στις 500 πιο ιστορικές και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές της Ελλάδας και στους 24 πιο σημαντικούς προορισμούς της Αττικής.

Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, πάνω στο Ελλάνιο Όρος, το ψηλότερο βουνό της Αίγινας, στην περιοχή Σφυρίχτρες. Εκεί θα φτάσετε ακολουθώντας το δρόμο προς Παχειά Ράχη – Ανιτσαίο, σε απόσταση 8 χλμ από το λιμάνι της Αίγινας.

Μελέτες φανερώνουν ότι η περιοχή κατοικείτο κατά την προϊστορική, ελληνιστική και βυζαντινή εποχή. Πράγματι στην περιοχή έχουν επιπλέον βρεθεί απομεινάρια μυκηναϊκού πολιτισμού, κτισμάτων της ελληνιστικής περιόδου και ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού του Αγ. Νικολάου (14ος αι.).

Από το ναό του Ελλάνιου Δία σήμερα σώζεται ένας τοίχος από τους ελληνιστικούς χρόνους και μία φαρδιά πέτρινη σκάλα η οποία οδηγεί στο επίπεδο όπου είχε κτιστεί το ιερό του Ελλάνιου Δία. Η θέα από το σημείο είναι μοναδική ενώ αν αντέχεις να ανέβεις μέχρι την κορυφή στο ναό των Ταξιαρχών, μπορείς να απολαύσεις όλο το Σαρωνικό από άκρη σ’ άκρη.