Αρχαίος Ελαιώνας

Translate English Version

Αρχαίος Ελαιώνας

Η περιοχή του Ελαιώνα βρίσκεται νοτιότερα από την Παχειά Ράχη και τη θέση "Σφυρίχτρες" στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους. Στον Ελαιώνα υπάρχουν παλιά ξωκλήσια και ερείπια από πολλά μετόχια. Το όνομα της περιοχής οφείλεται στις υπεραιωνόβιες ελιές, ηλικίας πάνω από 400 χρόνια.

Σήμερα ο Ελαιώνας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ιδιοκτησία της Μονής της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας. Οι ελιές αυτές είναι διάσπαρτες σε έναν τόπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και ανάμεσά τους τα ξωκλήσια της Αγιάς Κυριακής, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου και μία μεγάλη σκεπαστή βυζαντινή δεξαμενή στην οποία μάζευαν τα νερά της βροχής. Η εντυπωσιακότερη από τις ελιές ξεχωρίζει με το τεράστιο περίγραμμα του κορμού της και τη μεγάλη εσωτερική της κουφάλα. Η εξωτερική περίμετρος στη βάση του κορμού της είναι 13 μέτρα και η εσωτερική 2,5 μέτρα.

Ο Ελαιώνας προστατεύεται από τα γύρω βουνά και δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση μιας κοιλάδας στην οποία καταλήγουν τα νερά των γειτονικών υψωμάτων και βουνών. Η άγρια βλάστηση, τα σκοίνα, τα γαϊδουράγκαθα, τα θυμάρια, αγριοκούνελα, τα ρυάκια και οι χείμμαροι μαζί με τις πανάρχαιες ελιές συνθέτουν ένα απαράμιλλο τοπίο σπάνιας ομορφιάς.