Μπούρτζι Πόρου ή Κάστρο του Έϋδεκ

Translate English Version

Μπούρτζι Πόρου ή Κάστρο του Έϋδεκ

Το Μπούρτζι είναι νησάκι με έκταση 30 στρέμματα στην ανατολική είσοδο του λιμανιού του Πόρου. Στο νησί υπήρχε κάστρο από τη Βυζαντινή ακόμα εποχή, αλλά αυτό που σώζεται σήμερα κτίστηκε επί Καποδίστρια από το Βαυαρό φιλέλληνα Έϋδεκ.
 
Ιστορία
 
Είναι γνωστό ότι το μικρό νησί χρησιμοποιήθηκε σαν ναυτική βάση από το Βυζαντινό Στόλο κατά τον 7ο μ.Χ αιώνα. Ο Βυζαντινός ναύαρχος Νασάρ (επί Βασιλείου Α’ του Μακεδόνα) το χρησιμοποίησε σαν βάση στις επιθέσεις του κατά των Σαρακηνών. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρχε εκεί Βενετσιάνικο οχυρό, που πρέπει να χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της δράσης του. Μοροζίνι και του στόλου του στην περιοχή περί τα 1687-1693.
 
Το σημερινό κάστρο κτίστηκε το 1826 από τον Βαυαρό φον Έϋδεκ (Carl Wilhelm von Heideck, 1788-1861) όταν ήταν πρόεδρος της επιτροπής Εράνων. To κάστρο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανταρσία του Μιαούλη το 1831. Ο Μιαούλης κατόρθωσε να καταλάβει το φρούριο όπου εγκατέστησε φρούραρχο τον πλοίαρχο Φαλάγκα, για να ελέγχει με το πυροβολικό του το στενό. Και από εκει εστράφη κατά του Καποδίστρια. Έχει χρησιμοποιηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό σαν απόθήκη πυρομαχικών. Στην Κατοχή το χρησιμοποίησαν και οι Γερμανοί. Το νησί είναι δημόσια περιουσία. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένα χοιροστάσιο εκεί.
 
 
Πηγή: Καστρολόγος