Λεμονοδάσος

Translate English Version

Λεμονοδάσος

Το Λεμονοδάσος στο Πόρο Τροιζηνίας είναι μια μεγάλη έκταση με λεμονιές κατά μήκος των ακτών της Πελοποννήσου. Το τοπίο συμπληρώνουν γραφικά δρομάκια, πολλά νερά και πολλοί παλιοί νερόμυλοι. Αν και γεωγραφικά βρίσκεται στο Γαλατά, διοικητικά ανήκει στον Πόρο και είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της περιοχής. Το περίφημο Λεμονοδάσος έγινε γνωστό από το διήγημα του Κοσμά Πολίτη που περιγράφει την ομορφιά του και την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. Είναι ένα δάσος με πάνω από 30.000 λεμονιές και πορτοκαλιές που ανάμεσά τους βρίσκονται σκόρπιες ελιές, ροδιές και άλλα δέντρα δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο σκηνικό. Στη πραγματικότητα το Λεμονοδάσος αποτελείται από πολλά ιδιωτικά κτήματα μικρής και μεσαίας έκτασης κάποια εκ των οποίων είναι περιφραγμένα ενώ άλλα είναι εγκαταλειμμένα και παραδομένα στη φθορά του χρόνου.

Το Λεμονοδάσος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική άνθηση της περιοχής αφού κατά τον 18ο αιώνα από το λιμάνι του Πόρου, εξάγονταν μεγάλες ποσότητες λεμονιών προς την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλά ακόμη μέρη. Το 1928 υπολογίζεται ότι υπήρχαν γύρω στα 10.000 δέντρα που παρήγαγαν περίπου 8 εκατομμύρια λεμόνια. Το 1873, τα δέντρα προσβλήθηκαν από κομίαση και τα περισσότερα ξεράθηκαν. Ωστόσο, το 1882 φυτεύτηκαν νέα με τη συνδρομή του Δήμου. Με το πέρασμα του χρόνου, οι λεμονιές αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή και να γνωρίσει εκ νέου άνθηση η οικονομία του τόπου. Η άνθηση αυτή διήρκησε μέχρι τη δεκαετία του 1970. Από τις αρχές εκείνης της δεκαετίας πολλοί από τους αγρούς εγκαταλείφθηκαν με αποτέλεσμα πολλά δέντρα να ξεραθούν. Πολλοί καλλιεργητές εγκατέλειψαν τις λεμονιές αφού το κόστος συγκομιδής αυξήθηκε σημαντικά και η παραγωγή κατέστη ασύμφορη.

Από ψηλά, η θέα που παρουσιάζει το Λεμονοδάσος είναι εντυπωσιακή. Ψηλά στην κορυφή υπήρχε ένας νερόμυλος που δούλευε με το νερό ενός φυσικού καταρράκτη. Το νερό στην αρχή προερχόταν από φυσικές πηγές της περιοχής και αργότερα από γεώτρηση. Το Λεμονοδάσος με τον καταρράκτη, επισκέπτονταν οι τουρίστες με γαϊδουράκια τις δεκαετίες του 60 και του 70, που νοίκιαζαν από την Πλάκα. Καταπράσινες οι λεμονιές τον Αύγουστο, πρασινοκίτρινες όταν ήταν φορτωμένες με τους καρπούς τους, και γεμάτες άνθη την άνοιξη, μοσχομύριζαν κι αποτελούσαν ιδανικό τόπο για ρομαντικούς περιπάτους. Τα νερά στο Λεμονοδάσος ήταν τόσα πολλά που είχαν δημιουργήσει τεράστιους πωρόλιθους πολλών ετών. Μέσα στο Λεμονοδάσος, παλιότερα, κάθε 100 μέτρα υπήρχε και μια πηγή.

Σήμερα  δυστυχώς το δίκτυο των τσιμεντένιων αυλακιών που μετέφερε το νερό για το πότισμα των δέντρων έχει εγκαταλειφθεί και τη θέση του έχει πάρει ένα σύγχρονο δίκτυο σωληνώσεων. Αν και το Λεμονοδάσος σήμερα δε θυμίζει αυτό που περιγράφει ο Κοσμάς Πολίτης στο διήγημά του, παραμένει ένας όμορφος τόπος που μέσα από προσπάθειες εθελοντών προσπαθεί να αναζωογονηθεί και ένα αποτελέσει και πάλι ένα σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος για όλη την περιοχή. Εάν επισκεφθείτε το περίφημο Λεμονοδάσος, μη παραλείψετε να δοκιμάστε προϊόντα φτιαγμένα από λεμόνια όπως γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, αμυγδαλωτά με ολόκληρο το κομματάκι του λεμονιού στη μέση.