Φρούριο Κασσιόπης

Translate English Version

Φρούριο Κασσιόπης

Χτισμένο σε βραχώδες ακρωτήρι, στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Κασσιόπης και πάνω από τον γραφικό οικισμό, το Κάστρο Κασσιόπης είναι το παλαιότερο ολόκληρου του νησιού, καθώς κτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ.
 
Στο πέρασμα των αιώνων, φυσικά καταστράφηκε και ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου σώζονται κάποια μόνο τμήματα του: τα τείχη, οι πύργοι του, οι προμαχώνες, η δεξαμενή νερού, κάποια κανόνια και φυσικά, το πιο επιβλητικό σημείο του, η αναπαλαιωμένη κεντρική του πύλη που πλαισιώνεται από δύο διώροφους πύργους.
 
Η περίμετρος του κάστρου έχει μήκος 1,073 χλμ. και είναι τετράπλευρου σχήματος με 19 ισχυρούς πύργους κυκλικούς ή ορθογώνιους. Το εσωτερικό του κάστρου είναι συνολικής έκτασης 35,177 τ.μ. και είναι σήμερα κατάφυτο από ελαιόδεντρα.
 
Το Κάστρο Κασσιόπης κατά την Βυζαντινή περίοδο, ήταν μέρος ενός αμυντικού τριγώνου που διασφάλιζε την άμυνα του νησιού, με το Κάστρο Γαρδικίου στα νότια του νησιού και το Αγγελόκαστρο στα βορειοδυτικά. Η θέση του στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας, επιβλέποντας το βόρειο στενό του νησιού, προσέδιδε στο Κάστρο αυτό υψηλή στρατηγική σημασία.
 
Η πρόσβαση στο Κάστρο Κασσιόπης είναι δυνατή από τα νοτιοανατολικά μέσω ενός στενού μονοπατιού το οποίο περνά μέσα από τα σπίτια και τις αυλές του πυκνοδομημένου οικισμού της Κασσιόπης.