Σκορπιός Μεγανησίου

Translate English Version

Σκορπιός Μεγανησίου

Ο θρυλικός Σκορπιός είναι μία καταπράσινη νησίδα του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται ανάμεσα στην ανατολική ακτή της Λευκάδας και στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από το κοσμοπολίτικο Νυδρί.  Ανήκει στο σύμπλεγμα των Πριγκηπονήσων και σε πιο ευρεία κλίμακα, στο σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων νήσων ενώ διοικητικά ανήκει στον δήμο Μεγανησίου.

Η νησίδα αγοράστηκε από τον εφοπλιστή Ωνάση το 1963, ο οποίος ανακαίνισε την οικία που ήδη βρισκόταν επάνω την νησίδα, κατασκεύασε μερικά ακόμη κτίρια καθώς και το λιμάνι όπου ελλιμενιζόταν η θαλαμηγός του, Χριστίνα. Στον Σκορπιό τελέστηκε και ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση με πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Ζακλίν Κένεντι στις 20 του Οκτώβρη του 1968. Μετά τον θάνατο της Χριστίνας, η μικρή νησίδα πέρασε στην κατοχή της κόρη της, Αθηνά Ρουσσέλ-Ωνάση, η οποία την εκμίσθωσε στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος κατέβαλε το μυθικό ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόκτηση της νησίδας από τον Ρώσομεγιστάνα ήταν το δώρο γενεθλίων στην κόρη του, Εκατερίνα. Λόγω του ότι η διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση όριζε αυστηρώς ότι ο Σκορπιός δεν μπορεί να πωληθεί σε κανέναν που δεν ανήκει στην οικογένεια, η Αθηνά αναγκάστηκε να παραχωρήσει την νησίδα στον Ριμπολόβλεφ με μακροχρόνια μίσθωση. Στον Σκορπιό βρίσκονται οι τάφοι του Αριστοτέλη Ωνάση, του γιου του Αλέξανδρου και της κόρης του Χριστίνας.

Το νησί από ανασκαφές που έχουν γίνει έχει αποδειχτεί ότι είχε κατοικηθεί από την Νεολιθική εποχή και ονομαζόταν Τάφος ή Τάφιος. Τον 7ο αι, π.Χ. πέρασε υπό την κυριαρχία της Κορίνθου, ενώ κατά την διάρκεια της ιστορίας του άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτήτες.