Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Φωτο: © Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού - Facebook Team

Translate English Version

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλία του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, με στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες αναψυχής και άθλησης της γύρω περιοχής.  Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Η διαχείριση του χιονοδρομικού ανήκει πλέον στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη σωστή συντήρηση του εξοπλισμού. Το Χ.Κ. διαθέτει συνολικά 21 πίστες συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Λόγω της πλεονεκτικής του γεωγραφικής θέσης και του μεγάλου υψομέτρου όπου βρίσκεται, η περίοδος χιονοκάλυψης είναι μακρά με αποτέλεσμα η περίοδος λειτουργίας να διαρκεί περισσότερο απ’ ότι σε άλλα χιονοδρομικά κέντρα.

Τις πίστες εξυπηρετούν τρεις συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια και τρία baby lifts. Το χιονοδρομικό κέντρο έχει τρία σαλέ, δύο στη βάση και ένα σε υψόμετρο 2.110 μέτρων με πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή. Το ένα σαλέ στη βάση έχει χώρο εστίασης και ξενώνα  που μπορεί να φιλοξενήσει έως 80 άτομα. Στις εγκαταστάσεις μπορείτε επίσης να βρείτε σημεία πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού, ιατρείο, σχολές εκμάθησης σκι και χώρο στάθμευσης. Η περιοχή εκτός από σκι προσφέρεται και για όμορφες βόλτες στο αλπικό τοπίο με θέα τη λίμνη του ποταμού Νέστου, το όρος Παγγαίο, τη Θάσο, τον Άθω, το κάμπο της Δράμας αλλά και τα βουλγαρικά σύνορα. Σε υψόμετρο 2.100 μέτρων και κοντά στο σαλέ στη κορυφή του Φαλακρού Όρους, βρίσκεται η «χιονότρυπα», μία εντυπωσιακή καταβόθρα που κατέρρευσε η οροφή της. Η χιονότρυπα είναι από τα βαθύτερα βάραθρα της Μακεδονίας (111 μέτρα) με μόνιμο πάγο στο πυθμένα της. Είναι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο χιονοδρομικό κέντρο.

Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού λειτουργεί συνήθως από τις αρχές Δεκεμβρίου κάθε  Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή καθώς και όλες τις αργίες από τις 09:00 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ. Βρίσκεται στα όρια του Δήμου Νευροκοπίου και απέχει 42 χιλιόμετρα από τη πόλης της Δράμας. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και διατηρείται καθαρός από τα μηχανήματα εκχιονισμού της περιφέρειας, ακόμη και μετά από έντονη χιονόπτωση. Για τη διαμονή σας, υπάρχουν ξενοδοχεία και καταλύματα στη γύρω περιοχή και συγκεκριμένα στο Βώλακα, στο Γρανίτη, στο Νευροκόπι και στη Δράμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού είναι από τα μεγαλύτερα σε έκταση χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδος και αυτό με τη μεγαλύτερη ετήσια διάρκεια χιονοκάλυψης.

 

Φωτογραφία: Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού - Facebook Team