Μαραθώνιος Αθήνας - Ο Αυθεντικός

Translate English Version

Μαραθώνιος Αθήνας - Ο Αυθεντικός

Για να βρούμε τις ρίζες του Μαραθωνίου δρόμου οφείλουμε να ανατρέξουμε στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στο 490 π.Χ., όταν, σύμφωνα με την παράδοση, ένας στρατιώτης-αγγελιοφόρος, ο Φειδιππίδης, κάλυψε την απόσταση των περίπου 40 χιλιομέτρων από τον Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα, για να ανακοινώσει τη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων έναντι των Περσών στο πεδίο της μάχης.

Ο Μαραθώνιος ως αγώνισμα έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 1896 στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, με έναν Έλληνα, τον Σπύρο Λούη, να ανακηρύσσεται χρυσός ολυμπιονίκης, ο πρώτος της σύγχρονης ιστορίας. Η αυθεντική διαδρομή του Μαραθωνίου ξεκινά από τον Μαραθώνα και καταλήγει στο Παναθηναϊκό στάδιο των Αθηνών, το κέντρο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Σε ένα μεγάλο τμήμα του Μαραθωνίου και συγκεκριμένα από το δέκατο χιλιόμετρο μέχρι το 31ο, οι δρομείς καλούνται να καλύψουν ένα συνεχόμενα ανηφορικό κομμάτι, γεγονός που καθιστά τον αγώνα ως τον πιο δύσκολο και επίπονο μεταξύ όλων των μεγάλων μαραθωνίων. Μολοταύτα, ο αυθεντικός Μαραθώνιος ελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες δρομείς από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Πίσω στην ιστορική μας αναδρομή, ήταν ο περίφημος νικητής του Μαραθωνίου της Βοστώνης του 1946, Στέλιος Κυριακίδης, που βοήθησε στην καθιέρωση του αγώνα στην αυθεντική διαδρομή, το 1955. Από το 1967 έως το 1980 ο αγώνας λειτουργούσε σταθερά ως το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, καθιερώνοντας έτσι την τέλεση του Μαραθωνίου σε ετήσια βάση. Ο κλασικός Μαραθώνιος δρόμος ως ετήσιος αγώνας, ανοιχτός για όλους τους δρομείς εγγεγραμμένους σε σωματεία και μη, ξεκίνησε το 1972. Από το 1982 ο Μαραθώνιος αφιερώθηκε στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης και της δημοκρατίας, βαλκανιονίκη, διακεκριμένου επιστήμονα και βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου, Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος δολοφονήθηκε από παρακρατικούς το 1963.

Στην επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στο σπίτι τους, στην Αθήνα, το 2004, ακολουθήθηκε και πάλι η κλασική διαδρομή, ελαφρά τροποποιημένη ώστε να φτάσει τα 42.195μ, την απόσταση που καθιερώθηκε διεθνώς για όλους τους Μαραθωνίους το 1924. Το 2010 ο Διεθνής Ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού (IAAF – σήμερα World Athletics) προέβη σε μια συμβολική, αλλά και γεμάτη σημασία κίνηση κατατάσσοντας τον κλασικό Μαραθώνιο στη λίστα της με τους ελίτ, «χρυσούς» αγώνες, με την ευκαιρία της επετείου των 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα. Παράλληλα με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, διεξάγονται ακόμα λαϊκοί αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων, δυναμικό περπάτημα, κούρσα απόστασης 1.200μ από την Special Olympic Hellas, ομαδικός αγώνας 3χλμ, και δρόμος 1.200μ για παιδιά. Το κόστος συμμετοχής για κάθε δραστηριότητα ποικίλει ανάλογα με τη χώρα καταγωγής των συμμετεχόντων και το μήκος του αγώνα.