Image not available

Translate English Version

Ελληνικό Γεφύρι

Χτίστηκε το 150-120 π.Χ., από Λακεδαιμονίους, την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας, για να εξασφαλίσει την έξοδο προς τη θάλασσα. Βρίσκεται κάτω από τον Ταΰγετο, στις παρυφές του χωριού Ξηροκάμπι, στην έξοδο του φαραγγιού του Ανακώλου, του οποίου ρέει ο ποταμός Ερασίνος (Ρασίνα) και γεφυρώνει το χείμαρρο στην έξοδό του από το φαράγγι. Είναι πολύ κοντά στο σημερινό Γυμνάσιο, και χρησιμοποιείται και σήμερα ακόμα από πεζούς. Το γεφύρι ηλικίας 2.000 χρόνων, είναι της ύστερης ελληνιστικής περιόδου και ανεπανάληπτης δομικής κατασκευής.
 
Υπάρχουν τρεις μύθοι που σχετίχονατι με το γεφύρι:
  • Ο 1ος μύθος αναφέρει ότι από το γεφύρι αυτό πέρασε ο Πάρις, γιος του Πριάμου με την ωραία Ελένη του Μενέλαου, κατευθυνόμενοι προς την νησίδα Κρανάη του Γυθείου, απ’ όπου απέπλευσαν προς  τη Τροία.
  • Ο 2ος μύθος αναφέρει ότι από το ίδιο γεφύρι πέρασε ερχόμενος από την Καρδαμύλη μέσα από τον Ταΰγετο, ο γιος του Αχιλλέα, Πύρρος ή αλλιώς Νεοπτόλεμος για να πάει στην Σπάρτη να παντρευτεί την κόρη του Μενέλαου και της Ελένης, Ερμιόνη.
  • Ο 3ος μύθος αναφέρει ότι: ο Τηλέμαχος πέρασε από αυτό το γεφύρι ερχόμενος απ’ την Πύλο, το βασίλειο του Νέστορα για να πάει στην Σπάρτη να ρωτήσει τον Μενέλαο για τον πατέρα του Οδυσσέα.

Ονομάστηκε "Ελληνικό"  και χρησιμοποιείτε ακόμη και στις μέρες μας.