Γεφύρι του Παπά

Translate English Version

Γεφύρι του Παπά

Η γέφυρα του Παπά βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Ωραίο και Ρεύμα και ήταν ένα από τα περάσματα από τα ανατολικά πομακοχώρια  προς τα δυτικά και εν συνεχεία προς τα Χριστιανικά χωριά της περιοχής. Κάτω από τη γέφυρα περνά το ρέμα που φτάνει ως τη Σμίνθη πριν ρίξει τα νερά του στο ποταμό Κόσυνθο. Ως προς τη χρονολόγησή του γεφυριού δεν υπάρχουν στοιχεία. Αναφέρεται ως βυζαντινό ενώ κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι είναι περίπου 600 ετών. Η ονομασία της γέφυρας τη συνδέει με κάποιον ιερέα ο οποίος πιθανόν να ήταν ο χορηγός της κατασκευής αλλά δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές ή περισσότερα στοιχεία. Γειτνιάζει με τον ονομαζόμενο «μύλο του παπά» και πιθανολογείται ότι το γεφύρι διευκόλυνε τη διέλευση των διαβατών προς το μύλο για το άλεσμα του καλαμποκιού και της σίκαλης.

Η γέφυρα του Παπά είναι δίτοξη με προσανατολισμό ΒΑ-ΝΔ (ΒΑ έξοδος προς Ωραίον) και οι πέτρες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την καμάρα έχουν μήκος 51 εκατοστών. Το λιθόστρωτο, που είναι κατασκευασμένο από ακανόνιστα τοποθετημένες πέτρες των γύρω βουνών, πλαισιώνεται με στενές πέτρινες λωρίδες, και είναι σκεπασμένο με χώμα για να διευκολύνεται η διάβαση. Η λιθοδομή πάνω από το τόξο δεν είναι οριζόντια. Σχηματίζεται μία καμπύλη που εφάπτεται με την κορυφή του τόξου και φτάνει μέχρι τις άκρες της γέφυρας και από τις δύο πλευρές. Από στατική άποψη, ο μάστορας σχεδίασε τη γέφυρα σαν ένα αντιπροσωπευτικό γεφύρι με καμπύλο κατάστρωμα και συνέχισε το κτίσιμο δημιουργώντας το επίπεδο κατάστρωμα για να ενώσει τις δύο άκρες του μονοπατιού, 9 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού. Η κορυφή του τόξου απέχει από το πάνω μέρος του στηθαίου 1.50 μέτρο το οποίο έχει ύψος 30 εκατοστά.

Στο κέντρο του τόξου υπάρχει σχεδιασμένο επάνω σε μία πέτρα το σύμβολο του σταυρού. Εκτός από το σταυρό υπάρχει ακόμη μία λαξευμένη πέτρα όπου  υπήρχε χαραγμένη γυναικεία μορφή αλλά πλέον έχει καταστραφεί. Σήμερα είναι ευδιάκριτη μόνο η κεφαλή της γυναικείας φιγούρας.  Σύμφωνα με τον μυλωνά, διακρίνονταν μια «Καρακατσαναία» που κρατούσε μαχαίρι στο πλάι ενώ άλλη μαρτυρία ανέφερε τη μορφή της Παναγίας που κρατούσε θυμιατό. Στο ΒΑ άκρο της γέφυρας υπάρχει λιθόκτιστη ποτίστρα, που στα πομακικά ονομάζεται barúga. Μία δεύτερη barúga, η οποία καταστράφηκε από λαθροερευνητές, υπάρχει ανάμεσα στη γέφυρα και στο μύλο του παπά, και εξυπηρετούσε το πότισμα των ζώων των πελατών του νερόμυλου.