Δανίλια

Translate English Version

Δανίλια

Τα Δανίλια είναι ένα διαφορετικό χωριό από όλα τα υπόλοιπα. Είναι ένα αυθεντικό, παραδοσιακό χωριό της Κέρκυρας με δικό του μουσείο και μικρά μαγαζιά, που όμως δεν κατοικείται αφού πρόκειται για ένα παραδοσιακό θεματικό πάρκο. Σκοπός του πάρκου είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες την παράδοση του νησιού και να διασκεδάσουν στους χώρους του. Ιδρύθηκε στη δεκαετία του 80’ και αγαπήθηκε τόσο από τους κατοίκους του νησιού όσο και από τους τουρίστες. Εμπνευστές της ιδέας ήταν οι αδελφοί Μπούα που σχεδίασαν και ίδρυσαν σε κτήμα του λίγο έξω από την πόλη το υπέροχο αυτό χωριό.

Στα κτίρια του χωριού είναι εμφανείς οι αρχιτεκτονικές επιρροές των κατακτητών. Καντούνια, σκαλινάδες, στοές και προστεγάσματα των μεσαιωνικών σπιτιών, ζωντανεύουν Κερκυραϊκές εικόνες και μεταφέρουν τους επισκέπτες σε μία άλλη εποχή. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το μουσείο Λαϊκής Τέχνης και να γνωρίσουν  σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του Ιονίου για πάνω από 300 χρόνια και να παρατηρήσουν το έργο των κεραμιστών, υποδηματοποιών, χρυσοχόων και των ανυφαντήδων. Μπορούν επίσης να απολαύσουν ένα καφέ στο παραδοσιακό καφενείο και να δειπνήσουν στην ταβέρνα του χωριού αφού πρώτα έχουν περιπλανηθεί στον εντυπωσιακό οικισμό.

Το χωριό έχει αποτελέσει σκηνικό για πάρα πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές σειρές. Η πρώτη μεγάλη παραγωγή που εκμεταλλεύτηκε τον χώρο ήταν για τα γυρίσματα της ταινίας «For your eyes only» (Για τα μάτια σου μόνο) με το δημοφιλή πράκτορα James Bond (Roger Moore) το 1981. Αποτέλεσε επίσης το σκηνικό για τη δημοφιλή σειρά “The Durrells” που προβάλλεται από τη συνδρομητική τηλεόραση καθώς και για αρκετά βίντεο κλιπ.

Το χωριό έκλεισε τις πόρτες του στην δεκαετία του 90’ ενώ σήμερα ανήκει στην αλυσίδα ξενοδοχείων της Grecotel. Ο χώρος χρησιμοποιείται και για την τέλεση γάμων και βαπτίσεων που διοργανώνονται αποκλειστικά από την Grecotel. Το χωριό είναι ανοικτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 22:00. Το καφενείου του χωριού λειτουργεί από τις 10:00 έως τις 18:00 και η ταβέρνα από τις 19:00 έως τις 22:00.