Παλιά Περίθεια

Translate English Version

Παλιά Περίθεια

Σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από την Κασσιόπη και πενήντα από την πόλη της Κέρκυρας, βρίσκετε το χωριό Παλιά Περίθεια. Το ερειπωμένο σήμερα χωριό είναι χτισμένο στην καρδιά του όρους Παντοκράτορας μέσα σε ένα κατάφυτο λεκανοπέδιο με πολλά πηγαία νερά. Το χωριό αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της Κέρκυρας, καθώς διατηρεί αναλλοίωτη την φυσιογνωμία του παρά το πέρασμα αιώνων. Περιβάλλεται από πυκνά δάση και  προσφέρει εκπληκτική θέα προς το Ιόνιο και τις ακτές της Αλβανίας. Πολλές είναι οι εκδοχές σχετικά με την ονομασία του. Αν και κάποιοι πιστεύουν  ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τις πολλές εκκλησίες που το περιβάλλουν (Περί + θεία), η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι προήλθε από το «Περί-θέα» επειδή το χωριό είναι θεατό από τα βουνά που το περικλείουν.

Τα περίπου 130 σπίτια της Παλιάς Περίθειας είναι πέτρινα και χτισμένα ως επί το πλείστων βάσει της ενετικής αρχιτεκτονικής. Καλά κρυμμένο στους πρόποδες του βουνού και σε υψόμετρο 450 μέτρων, το χωριό προσέφερε ασφάλεια στους κατοίκους την περίοδο των πειρατικών απειλών στη Μεσόγειο. Όταν εξαλείφθηκε ο φόβος της πειρατείας, στο χωριό κατέφευγαν αρκετοί κάτοικοι των πεδινών περιοχών για να αντιμετωπίσουν την ελονοσία από τα κουνούπια της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη. Αυτό διήρκησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’40. Το χωριό τότε ήταν ζωντανό και είχε 1.500 περίπου κατοίκους. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, οι περισσότεροι Περιθιώτες επέστρεφαν στο χωριό μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ την δεκαετία του ’60 με την τουριστική ανάπτυξη της γύρω περιοχής, το χωριό άρχισε σταδιακά να ερημώνει και το σχολείο έκλεισε.

Εν τούτοις τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια αναβίωσης του ατμοσφαιρικού χωριού. Πολλοί ντόπιοι αποκαθιστούν τα παλιά σπίτια, ενώ ταυτόχρονα γίνεται μία προσπάθεια αποκατάστασης των δρόμων και των εκκλησιών. Η αποκατάσταση επιβλέπεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού το χωριό έχει χαρακτηριστεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το 1980 και προστατεύεται βάσει νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει ότι η αποκατάσταση των κτηρίων και των δρόμων γίνεται βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, έτσι ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτη η φυσιογνωμία του χωριού. Η Παλιά Περίθεαι προσφέρεται για όμορφες πεζοπορίες ενώ έχει γίνει στέκι Ελλήνων και ξένων ζωγράφων και συγγραφέων.

Το «χωριό – φάντασμα» πλέον της Κέρκυρας, ταξιδεύει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο, μέσα από ερειπωμένα αρχοντικά που σήμερα καλύπτονται από άγρια χόρτα και δέντρα, στενά λιθόστρωτα καλντερίμια, αμέτρητες εκκλησίες και κυρίως μέσω της μοναδικής ατμόσφαιρας που αποπνέει. Στην είσοδο του χωριού στέκει το κατακόκκινο καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση που αποτελεί αξιοσημείωτο θρησκευτικό μνημείο του χωριού, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι εκκλησίες που είναι χτισμένες σε κυκλική διάταξη γύρω από τον οικισμό. Αξιόλογο αρχιτεκτονικά είναι το παλιό σχολείο, ενώ στην πλατεία του χωριού, το Φόρο, λειτουργούν την καλοκαιρινή περίοδο και τα Σαββατοκύριακα ταβέρνες που προσφέρουν νόστιμα κερκυραϊκά πιάτα.