Κατάκολο

Translate English Version

Κατάκολο

Γραφικό, με έντονο το παραδοσιακό χρώμα, το Κατάκολο συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Θεωρείται το επίνειο του Πύργου και βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, του λεγόμενου και Κόλπου Ιχθύος. Το λιμάνι του που σήμερα λειτουργεί περισσότερο ως τουριστικό φιλοξενώντας κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής, χτίστηκε τον 19ο αιώνα προκειμένου να λειτουργήσει σαν διαμετακομιστικός σταθμός για την εξαγωγή της σταφίδας προς την Ευρώπη. O πληθυσμός του προέρχεται κατά την συντριπτική του πλειοψηφία από οικογένειες από την Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά λόγω της συνεχούς μετακίνησης τους στον τόπο της επαγγελίας όπως είχε χαρακτηριστεί για τους νησιώτες, η Ηλεία.

Η αίσθηση του επισκέπτη όταν βρεθεί στο χωριό είναι πως πρόκειται για ένα νησί. O γραφικός οικισμός με έντονο χρώμα λόγω της κατάφυτης φύσης γύρω του αλλά και των διαμορφωμένων αυλών των σπιτιών έχει διατηρήσει το παραδοσιακό του ύφος και αρχιτεκτονική. Χωρίζεται σε τρία μέρη , τον κεντρικό, τον παραλιακό και αυτόν που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού. Στον κεντρικό βρίσκονται οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις ΄και καταστήματα του οικισμού ενώ στον παραλιακό χώροι εστίασης όπου μπορείτε να απολαύσετε ποιοτικό φαγητό. Ο βασικός κορμός του χωριού παραμένει στους πρόποδες του βουνού όπου εκεί συναντάμε γειτονιές με παραδοσιακά σπίτια και όμορφες αυλές, παραδοσιακά καφενεία και ουζερί και μερικά καταστήματα.

Κατάκολο - Αξιοθέατα

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η αρχαία Ολυμπία όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατά τους αρχαίους χρόνους και με την οποία συνδέεται και σιδηροδρομικώς. Βορειοδυτικά του Κατακόλου σε υπερκείμενο λόφο βρίσκονται τα ερείπια του Ποντικόκαστρου που οι Φράγκοι είχαν μετονομάσει σε "Μπελβεντέρε" (= Καλλιθέα) από τη λαμπρή θέα της θάλασσας και της γύρω περιοχής την οποία παρέχει. Ανατολικά της κεντρικής πλατείας όπου δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας όπου εκτίθενται 250 περίπου αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων. Εντυπωσιακός και αλώβητος στέκει ο φάρος του 1865 στην κορυφή του λόφου που έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε. Από το Κατάκολο ξεκινούν αρκετά μονοπάτια που οδηγούν σε όμορφους λόφους και δάση, ιστορικά μνημεία αλλά και εντυπωσιακές παραλίες. 

Που είναι το Κατάκολο

Το Κατάκολο είναι ένα παραλιακό χωριό του νομού Ηλείας, 13,8 χιλιόμετρα (17 λεπτά) από τον Πύργο και 32,9 χιλιόμετρα (32 λεπτά) από την Αρχαία Ολυμπία. Αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή προορισμό ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με πλήθος επισκεπτών να κατακλύζουν το πανέμορφο χωριό. Σίγουρα η γοητεία του τόπου ικανοποιεί και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη. Δείτε