Μεστά

Translate English Version

Μεστά

Τα Μεστά είναι ένα μεσαιωνικό χωριό-κάστρο και από τα πιο όμορφα "μαστιχοχώρια" της Χίου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη. Έχει αναδειχθεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, φρουριακού τύπου, που παραμένει αναλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, το καθιστούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά του νησιού.

Τα Μεστά κτίστηκαν στα βυζαντινά χρόνια, σε πενταγωνικό σχήμα. Υπάρχουν μόνο δύο κεντρικές είσοδοι προς το εσωτερικό του χωριού. Τα σπίτια, χτισμένα από πέτρα, στο σύνολό τους σχηματίζουν μια συμπαγή δομή. Αυτά που είναι χτισμένα στην εξωτερική πλευρά του χωριού παίζουν το ρόλο ενός ενιαίου τοίχους, χωρίς παράθυρα προς τα έξω. Τα δαιδαλώδη, στενά, εσωτερικά δρομάκια μοιάζουν με έναν μεγάλο λαβύρινθο. Η ιδιόμορφη αυτή αρχιτεκτονική του χωριού εξυπηρετούσε την άμυνά του απέναντι στις πειρατικές επιδρομές της εποχής, που είχαν ως στόχο την πολύτιμη μαστίχα και αργότερα απέναντι στους Τούρκους.

Στα Μεστά υπάρχουν δύο σημαντικές εκκλησίες: του Παλαιού Ταξιάρχη, με ένα εξαιρετικό το ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1833, και του Μεγάλου Ταξιάρχη, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Χίου, που πήρε τη θέση του κεντρικού πύργου και είναι στολισμένη με εκατοντάδες τάματα. Η πλατεία του χωριού προσφέρεται για χαλάρωση με συνοδεία καφέ. Σε απόσταση 4 χλμ. περίπου από το χωριό βρίσκεται ο ανανεωμένος λιμένας Μεστών στον οποίο πλέον μπορούν να προσδέσουν μεγάλα πλοία και την καλοκαιρινή περίοδο χρησιμοποιείται για το δρομολόγιο Λαύριο - Μεστά. Για τους λάτρεις του φαγητού, στο λιμάνι των Μεστών υπάρχουν αρκετές ταβέρνες με θαλασσινά εδέσματα.Δείτε