Καρδιανή

Translate English Version

Καρδιανή

Η Καρδιανή ένα από τα ομορφότερα χωριά της Τήνου, είναι χτισμένη πάνω στις πλαγιές του βουνού Πατέλες και σε απόσταση 16χλμ. από τη Χώρα. Από το χωριό αυτό καταγόταν η Αγία Πελαγία που οραματίσθηκε την εύρεση της ιερής εικόνας της Μεγαλόχαρης της Τήνου. Αν κάνετε μια βόλτα στο παραδοσιακό χωριό, θα εντυπωσιαστείτε από την αρχιτεκτονική του: πλακόστρωτα σοκάκια, μικρά λευκά σπίτια, καμάρες, μαρμάρινες βρύσες και πολλά ακόμη χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό. Έχει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική καθόσον τα περισσότερα κτίσματα του χωριού είναι από μάρμαρο.Η εντυπωσιακή θέα της θάλασσας που προσφέρει, σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο και τον ίσκιο που προσφέρουν τα πλατάνια δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό στο χωριό.  

Χαρακτηριστικό είναι το μαρμάρινο πενταόροφο κωδωνοστάσιο του καθολικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. To χωριό κατοικείται από παλιά, από ορθόδοξους και καθολικούς που συμβιώνουν αρμονικά στο πέρασμα των αιώνων. Η έδρα των ορθόδοξων, η Αγία Τριάδα, αποτελεί διατηρητέο μνημείο και ταυτόχρονα έναν επιβλητικό ναό. Οι δύο καθολικοί ναοί είναι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (“Σαντίσσιµος”) και τα Γενέθλια της Θεοτόκου (Κιουρά).

Τη Καρδιανή διατρέχει ένα μικρό ποταμάκι και διαθέτει πολλές πηγές με όμορφες παραδοσιακές κρήνες. Από το καλοκαίρι του 2009 λειτουργεί στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Καρδιανής με πολλά εκθέματα που προσέφεραν όλοι οι χωριανοί. Στους χώρους του Μουσείου μπορεί ο επισκέπτης να δει αντικείμενα από τη ζωή των Καρδιανιωτών τον τελευταίο αιώνα. Μεγάλη συμβολή στην διατήρηση της σπάνιας αυτής ομορφιάς και κληρονομιάς έχει η Αδελφότητα Καρδιανιωτών "Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ" που η δράση της χρονολογείται εδώ και πενήντα χρόνια. Η παραλία Καρδιανής-μεγάλη παραλία με βότσαλα, αποτελεί μία από τις ωραιότερες δυτικές παραλίες της Τήνου που εκτείνεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου ή αλλιώς όρμος «Γιαννάκη».