Φισκάρδο

Translate English Version

Φισκάρδο

Το Φισκάρδο είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στην Έρισο της Κεφαλονιάς στο βόρειο τμήμα του νησιού. Βρίσκεται στο στενότερο σημείο του καναλιού που χωρίζει την Κεφαλονιά από την Ιθάκη και απέχει 50 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι. Όμορφες διώροφες οικίες του 18ου αιώνα με κεραμοσκεπές, στενά δρομάκια και αυλές με λουλούδια σε συνδυασμό με το καταπράσινο περιβάλλον και τη καταγάλανη θάλασσα συνθέτουν μία μαγευτική εικόνα. Στη προκυμαία του λιμανιού βρίσκονατι εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και καταστήματα με αναμνηστικά, στεγασμένα σε ανακαινισμένα προσεισμικά αρχοντικά βενετσιάνικου στυλ ενώ στη θάλασσα ψαροκάικα και ιστιοπλοϊκά συμπληρώνουν το «πολύχρωμο» σκηνικό. Αξίζει μία επίσκεψη τόσο στο φάρο στο ακρωτήρι του Φισκάρδου όσο και στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα στη θέση «Χτούρια».

Οφείλει το όνομά του στο Νορμανδό κατακτητή  Ροβέρτο Γουισκάδο που πολιόρκησε τη περιοχή και τελικά την κατέκτησε το 1085. Το χωριό διατηρεί τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα αφού είναι από τα λίγα χωριά που δεν υπέστησαν σημαντικές καταστροφές από το σεισμό του 1953. Έχει χαρακτηρισθεί  παραδοσιακός οικισμός. Είναι τόπος καταγωγής του ποιητή Νίκου Καββαδία και διασώζεται μέχρι και σήμερα η πατρική οικία όπου περνούσε τα παιδικά του χρόνια.

Το Φισκάρδο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό κυρίως για Άγγλους τουρίστες. Από το λιμάνι του υπάρχουν τακτά δρομολόγια που συνδέουν τη Κεφαλονιά με την Ιθάκη και τη Λευκάδα.

Δείτε