Νεράϊδα

Translate English Version

Νεράϊδα

Η Νεράιδα είναι ένας παραλίμνιος οικισμός της λίμνης του Πολυφύτου Βρίσκεται χτισμένη ψηλά στο λόφο της Νεράιδας, στο κέντρο της λίμνης και στα όριά του βρίσκεται η γέφυρα Σερβίων Νεράιδας, που αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης, ενώ απέχει 6 χιλιόμετρα από την έδρα του δήμου στον οποίο ανήκει, τα Σέρβια. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων κατοίκων, η ονομασία του χωριού “Νεράιδα”, προέρχεται από Νεράιδες που εμφανιζόντουσαν μόλις σουρούπωνε, στους πρώτους πρόσφυγες κατοίκους της περιοχής που διέσχιζαν το λοφίσκο έξω από το παλαιό χωριό.

Η Νεράιδα είναι ένα σύγχρονο χωριό με μικρή σχετικά ιστορία, καθώς δημιουργήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής καταστροφής. Η αρχική θέση του χωριού ήταν 1 περίπου χιλιόμετρο νοτιότερα. Στη δεκαετία του '80 οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν το χωριό στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, αφού οι περιουσίες τους απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για τη κατασκευή φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972 και τη δημιουργία τεχνητής λίμνης που κάλυψε την κοιλάδα το 1973, μαζί και το χωριό.

Η Νεράιδα είναι ένα πολύ μικρό γραφικό χωριουδάκι με μόνο ένα κεντρικό δρόμο στρωμένο με κυβόλιθους. Στο κέντρο του χωριού η πλατεία με το εντυπωσιακό ρολόι. το οποίο είναι εγκατεστημένο πάνω σε μια επιβλητική αψίδα ύψους τεσσάρων μέτρων. Ακριβώς απέναντι, η εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου του χωριού με την διακοσμημένη και αγιογραφημένη πρόσοψή της. Στην είσοδο του χωριού, το πάρκο της Νεράιδας, με φόντο την γέφυρα, την λίμνη, τα Πιέρια Όρη, το Βελβεντό, τα Σέρβια, το φαράγγι Σερβίων και όλα τα παραλίμνια χωριά του Δήμου Σερβίων Βελβεντού, αποτελεί το ιδανικό μέρος για μοναδικές αναμνηστικές φωτογραφίες. Από την είσοδο του χωριού ξεκινάει και περιπατητικός πεζόδρομος μήκους 500 μέτρων που καταλήγει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. 

Η Γέφυρα της λίμνης του Πολυφύτου είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα με μήκος 1.372 μέτρα. Εγκαινιάστηκε το 1975, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη του φράγματος του Πολυφύτου, στον ποταμό Αλιάκμονα. Τα έργα για την κατασκευή της ξεκίνησαν το 1972.

Στο χωριό υπάρχουν τουριστικές υποδομές, όπως ταβέρνες, καφετέριες και ξενοδοχεία. Τα ντόπια, ποιοτικά, αγνά υλικά και η φιλοξενία των κατοίκων σε συνδυασμό με τη θέα που προσφέρει το χωριό  ανταμείβουν τον κάθε επισκέπτη.

Δείτε