Φάνες

Translate English Version

Φάνες

Το χωριό Φάνες βρίσκεται περίπου 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου, στην δυτική ακτή του νησιού. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Υπάρχουν τρεις εκδοχές σχετικά με τη προέλευση του ονόματος. Σύμφωνα με τη πρώτη εκδοχή το χωριό πήρε τ' όνομά του από το φανό, το φάρο που υπήρχε στη περιοχή. Μία δεύτερη εκδοχή είναι να προέρχεται από το Ναό του Φαναίου Απόλλωνα και  η τρίτη αναφέρει ότι προέρχεται από τις άφανες ένα είδος χόρτου που φύτρωνε στην περιοχή.

Αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει είναι τα χρωματιστά του σπίτια. Ήταν μία έμπνευση και πρωτοβουλία του σχεδιαστή Λούκα Νικολίτση που μαζί με τους νέους του χωριού μέσα σε μερικές ημέρες, την άνοιξη του 2011, χρωμάτισαν τα σπίτια, τις μάντρες, τις αυλές και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του χωριού. Σε 12 ημέρες χρωματίστηκαν 72 κτίρια. Οι νέοι του χωριού που πίστεψαν σ' αυτή την ιδέα, εργάστηκαν συλλογικά και χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη, άλλαξαν τη μορφή του χωριού, κάνοντάς το πιο χαρούμενο. Το χωριό μεταμορφώθηκε σ' ένα πίνακα ζωγραφικής.

Ο αντίκτυπος αυτής της προσπάθειας ήταν τεράστιος και συνεχίζει ως τις μέρες μας να επηρεάζει θετικά τις ζωές των κατοίκων. Η συμπεριφορά των ανθρώπων άλλαξε. Έγιναν πιο φιλικοί, πιο χαρούμενοι και πιο αισιόδοξοι. Πολλά ήταν όμως και τα οικονομικά οφέλη για το χωριό αφού έγινε πόλος έλξης τουριστών. Επίσης άρχισαν να διοργανώνονται εικαστικά φεστιβάλ και εκθέσεις. Το εγχείρημα πήρε μεγάλη δημοσιότητα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές από διεθνείς εικαστικούς φορείς.

Δείτε