Φαλατάδος

Translate English Version

Φαλατάδος

Ο Φαλατάδος είναι ένα παραδοσιακό χωριό με αρκετά στοιχεία Τηνιακής αρχιτεκτονικής. Λευκά σπίτια με βοτσαλωτές αυλές, πλακόστρωτα σοκάκια και γραφικές καμάρες συνθέτουν την εικόνα του πανέμορφου χωριού. Βρίσκεται δυτικά του Τσικνιά και της Στενής, 11 χιλιόμετρα από την πόλη της Τήνου και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού μετά τον Πύργο. Η ονομασία του χωριού ίσως προέρχεται από την οικογένεια Βαλατά (Βλατά) ή σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή από τους φύλακες που επιτηρούσαν την περιοχή (φάλακα = οχύρωμα, παρατηρητήριο). Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές το χωριό υπήρχε το 1400 χωρίς να αποκλείεται να έχει κτιστεί μερικούς αιώνες ακόμη πιο μπροστά.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Παλιότερα οι κάτοικοι ασχολούνταν και με την βυρσοδεψία καθώς και με την επεξεργασία μεταξιού. Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια των παλιών βιοτεχνιών μπορεί να τα συναντήσει κανείς στην περιοχή που ονομάζεται Γναφάρια. Το χωριό είναι γνωστό και για τη ρακί του και στο χωριό λειτουργούν πολλά πατητήρια και αποστακτήρια ενώ κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται μία μεγάλη γιορτή το Ραζικιό με άφθονη ρακή.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Τριάδος (καθέδρα) με τη βοτσαλωτή αυλή. Είναι από τις μεγαλοπρεπέστερες και επιβλητικότερες των χωριών της Τήνου, με τρούλο 18μ, εικόνες του 17ου αιώνα και με πλούσιο διάκοσμο, χτισμένη το 1901. Στο χωριό λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο και το Σπίτι του Σκίτσου των σκιτσογράφων αδελφών Μητρόπουλου που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο.