Μανολάτες

Translate English Version

Μανολάτες

Οι Μανολάτες είναι ένα παραδοσιακό χωριό της Σάμου και ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά του νησιού. Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα, στους πρόποδες του βουνού Άμπελος ή Καρβούνης, 23 χιλιόμτερα από το Καρλόβασι και 23 από το Πυθαγόρειο.

Το χωριό είναι χτισμένο σε μία  ορεινή καταπράσινη  περιοχή και έχει θαυμάσια θέα προς τα βόρεια παράλια και τις απέναντι Μικρασιατικές ακτές. Οφείλει το όνομά του στο επώνυμο Μανώλας, το επώνυμο της πρώτης οικογένειας που κατοίκησε εκεί, το 1794. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία με κύρια καλλιέργεια το αμπέλι. Διατηρητέα, όμορφα σπίτια, δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, μία όμορφη κρήνη με τρεχούμενο νερό και πλακόστρωτα δρομάκια στολισμένα με λουλούδια συνθέτουν την εικόνα του γραφικού αυτού οικισμού. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ημέρα που διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό προς τιμήν της. Πολλά ακόμη μικρότερα πανηγύρια γίνονται και στα μικρά ξωκλήσια που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από το χωριό, με σημαντικότερο αυτό της Μεσοπεντηκοστής στο ομόνυμο ξωκλήσι πάνω από το χωριό.

Το χωριό είναι δημοφιλής προορισμός προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στους Μανολάτες υπάρχουν καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων, λαϊκής τέχνης, εργαστήρια αγγειοπλαστικής καθώς και αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες με καλό φαγητό και πολύ καλό ντόπιο κρασί. Από το χωριό ξεκινάει πλακόστρωτο μονοπάτι που συνδέει τους Μανολάτες με το χωριό Σταυρινίδης, ιδανικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ενώ και η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία φού υπάρχουν πολλά ακόμη μονοπάτια.

 

Δείτε
Άμπελος Άμπελος

Καταρράκτες