Τραχήλα

Translate English Version

Τραχήλα

Η Τραχήλα είναι ένα παραδοσιακό, γραφικό χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης. Κτισμένη στον ομώνυμο όρμο, 55 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, υπήρξε κατά το παρελθόν το επίνειο της Λαγκάδας και σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής. Ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με τα πέτρινα σπίτια περιβάλλεται από το άγριο τοπίο της Μάνης και συνεχίζει ως και σήμερα να παραμένει ένα αυθεντικό χωριό, που δεν έχει αλλοιωθεί από την τουριστική ανάπτυξη. Η Τραχήλα βομβαρδίστηκε από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο υπό τον Ιμπραήμ πασά στις 21η Ιουνίου του 1826 αλλά ανέκαμψε τα χρόνια που ακολούθησαν και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.

Εξαιρετικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα είναι το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του Κ. Μελέα, καθώς και το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει σπήλαιο, γνωστό με την ονομασία Καταφύγιο ή Τρίωροφο της Τραχήλας, το οποίο διαθέτει σημαντική σπηλαιολογική πανίδα και ίχνη παλαιότερης κατοίκησης, καθώς στους προηγούμενους αιώνες λειτουργούσε ως καταφύγιο σε περιόδους επιδρομών.

Στην Τραχήλα κάθε καλοκαίρι μαζεύονται κάποιες ηλικιωμένες που με τα χέρια τους μαζεύουν το αλάτι που βρίσκεται στους βράχους καθώς η περιοχή φημίζεται για το εξαιρετικό θαλασσινό αλάτι που παράγει εδώ και πολλά χρόνια. Από τα σημαντικότερα δρώμενα του χωριού είναι το κάψιμο του Ιούδα στο λιμάνι, που γίνεται με φαντασμαγορικό τρόπο το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καθώς και το τοπικό πανηγύρι του Αι Γιαννιού τον Σεπτέμβριο.Δείτε