Φρυ

Translate English Version

Φρυ

Το Φρυ είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στη βόρεια πλευρά της Κάσου και διοικητικά αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού. Ο μικρός οικισμός που εκτείνεται γύρω από το λιμάνι της Μπούκας, ιδρύθηκε το 1840 από κατοίκους της Αγίας Μαρίνας. Το όνομα του πιστεύεται ότι προέρχεται από το «φρύδι», λόγω του σχήματός της ακτογραμμής. Στο Φρυ βρίσκεται το κύριο λιμάνι του νησιού που το συνδέει ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, την Κρήτη και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.  

Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, με καλοδιατηρημένα δίπατα αρχοντικά και κτίσματα ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Πλάι στο λιμάνι είναι το μικρό λιμανάκι της Μπούκας όπου οι ντόπιοι ψαράδες δένουν τις βάρκες τους και πίνουν τον καφέ τους στο παραδοσιακό καφενείο πουλώντας τα ψάρια τους. Εκεί βρίσκονται και οι περισσότερες ταβέρνες του χωριού. Σε κοντινή απόσταση είναι το παλιό λιμάνι, ο Εμπορειός με τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια και αρχοντικά.

Στο Φρυ ξεχωρίζει ο ναός του Άγιος Σπυρίδωνας, πολιούχος της Κάσου, με το περίτεχνο καμπαναριό του και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του και η Αρχαιολογική Συλλογή της Κάσου που στεγάζεται στο παλιό δημαρχείο του 1900 όπου σε ειδικά διαμορφωμένο  χώρο εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από την Επανάσταση του 1821. Στο Φρυ βρίσκεται και το Ναυτικό Μουσείο Κάσου, με αντικείμενα από ιδιωτικές συλλογές καθώς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Νικόλαος Γ. Μαυρής» όπου φυλάσσεται αρχείο με την ιστορία της Κάσου.

 

Δείτε