Χώρα Σερίφου

Translate English Version

Χώρα Σερίφου

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα της Σερίφου και μία από τις ομορφότερες Χώρες των Κυκλάδων. Χτισμένη αμφιθεατρικά επάνω σε έναν λόφο αγναντεύει τον όρμο του Λιβαδίου που απλώνεται μπροστά της. Διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα στοιχεία ενός Κυκλαδίτικου οικισμού με κατάλευκα σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια και πλήθος από εκκλησίες.

Είναι χωρισμένη σε δύο οικισμούς, την Κάτω και την Άνω Χώρα που ενώνονται μεταξύ τους μέσω ενός λιθόστρωτου μονοπατιού. Η ιστορία του οικισμού ξεκινάει στα τέλη της Μεσαιωνικής περιόδου. Χτίστηκε στην κορυφή του λόφου σε υψόμετρο 230 μέτρων με σκοπό την προστασία των κατοίκων από πειρατικές επιδρομές για τον λόγο αυτό έχει οχυρωματικό σχεδιασμό.

Στο πιο ψηλό σημείο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου με την μαγευτική θέα τα γύρω νησιά της Σίφνου, της Κύθνου, της Μήλου και της Κιμώλου. Λίγο χαμηλότερα είναι οι εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας και του Χριστού, ενώ χτισμένη στο κοίλωμα ενός βράχου είναι και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στην κορυφή του λόφου βρίσκονται και τα ερείπια του ενετικού κάστρου του 1434 κατασκευασμένο από την οικογένεια των Μικιέλι.  Διασώζονται ακόμη οι δύο Λότζιες (είσοδοι), στην μία εκ των οποίων υπάρχει οικόσημο από την εποχή της Ενετοκρατίας.

Η Χώρα είναι αρκετά πυκνοδομημένη, με διάσπαρτες εκκλησίες, δαιδαλώδη δρομάκια και ελάχιστους δημόσιους χώρους όπως η Πιάτσα της Πάνω Χώρας γνωστής και ως πλατείας Δημαρχείου, ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Χώρας. Στην μία πλευρά της πλατείας δεσπόζει το κτίριο του Δημαρχείου, ένα νεοκλασικό κτίριο του 1908. Στην Κάτω Χώρα ξεχωρίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα της ελληνιστικής περιιόδου, το Λαογραφικό Μουσείο με αντικείμενα της καθημερινής ζωής του νησιού μιας άλλης εποχής καθώς και ένα μικρό θέατρο όπου διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και το ετήσιο Φεστιβάλ Σερίφου. Σημαντική θέση κατέχει η πλατεία των Μύλων με τους τρεις αναπαλαιωμένους ανεμόμυλους και τα χαλάσματα μερικών ακόμη. Η Χώρα προσφέρεται για όμορφους περιπάτους αφού διαθέτει πολλές επιλογές για ποτό και φαγητό καθώς και πληθώρα καταστημάτων με είδη λαϊκής τέχνης.

 

Δείτε
Μονή Ταξιαρχών

Μονή Ταξιαρχών
Μοναστήρια