Μονεμβασιά

Translate English Version

Μονεμβασιά

Η Μονεμβασιά είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός της Λακωνίας. H περίφημη καστροπολιτεία είναι χτισμένη επάνω σε ασβεστολιθικό βράχο στα ανατολικά παράλια του Μυρτώου Πελάγους. Ο βράχος έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο, μέγιστο πλάτος 600 μέτρα και ύψος 198,5 μέτρα. Το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» όπως είναι το παρωνύμιο της Μονεμβασιάς λόγω της ομοιότητας με το βράχο του Γιβραλτάρ, συνδέεται με την λακωνική ακτή μέσω μιας στενόμακρης γέφυρας 400 περίπου μέτρων. Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι πλέον κατοικούν στο νέο οικισμό εκτός των τειχών, η Μονεμβασιά παραμένει μία ζωντανή καστροπολιτεία που ταξιδεύει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο και την ιστορία.  Ο μεσαιωνικός οικισμός είναι πολύ καλά διατηρημένος με πέτρινα πυργόσπιτα, λιθόστρωτα δρομάκια, καμάρες, εκκλησίες και όμορφα αρχοντικά. Χωρίζεται στην Άνω και Κάτω Πόλη και κατά το παρελθόν φιλοξένησε πολλούς από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες.

Σήμερα πολλά από τα κτίσματα φιλοξενούν τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς όμως ο οικισμός να έχει χάσει τίποτα από την αίγλη του παρελθόντος. Παραμένει εξίσου ρομαντικός και γοητεύει όλους όσους τον επισκεφθούν. Είναι από τις ωραιότερες καστροπολιτείες της Ελλάδας με φανατικούς φίλους που συναρπάζει με την αρχιτεκτονική του και τις όμορφες γωνιές του. Παλιά πυργόσπιτα έχουν πλέον μετατραπεί σε ξενώνες και boutique ξενοδοχεία, ενώ άλλα σε χώρους εστίασης. Σίγουρα η διαμονή εντός του κάστρου είναι μία εμπειρία μοναδική που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων όσων επιλέξουν να περάσουν κάποια βράδια εντός των τειχών.

Ο πρώτος οικισμός δημιουργήθηκε το 583 μ.Χ. από κατοίκους της ενδοχώρας που αναζήτησαν προστασία στην οχυρωμένη νησίδα υπό το φόβο πειρατικών επιδρομών. Άλλες αναφορές για προγενέστερη κατοίκηση της νησίδας δεν υπάρχουν. Μόνο ο Παυσανίας αναφέρει την ύπαρξη ενός μινωικού εμπορικού σταθμού που τον ονομάζει Μονεμβασιά «Άκρα Μίνωα». Η ιστορία του τόπου είναι αρκετά πλούσια. Υπήρξε εμπορικό και ναυτικό κέντρο της περιοχής και κατά τη μακραίωνη ιστορία της, άλλαξε πολλές φορές χέρια.

Μπαίνοντας στην καστροπολιτεία από την μοναδική είσοδο, στα αριστερά βρίσκεται το σπίτι του ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου. Ο ποιητής καταγόταν από την Μονεμβασιά και ο τάφος του βρίσκεται στοι κοιμητήριο του κάστρου. Ο κεντρικός λιθόστρωτος δρόμος από την είσοδο του κάστρου οδηγεί στην κεντρική πλατεία με το παλιό κανόνι και την εκκλησία του Ελικομένου Χριστού. Εκεί βρίσκεται και το μουσουλμανικό τέμενος του 16ου αιώνα, που τώρα στεγάζει την αρχαιολογική συλλογή Μονεμβασιάς. Λιθόστρωτα καλντερίμια διατρέχουν τον οικισμό με πιο σημαντικό αυτό που διασχίζει κάθετα την καστροπολιτεία και ανηφορίζει προς την Άνω Πόλη τον Γούλα όπως λέγεται. Από εκεί η θέα του μεσαιωνικού οικισμού είναι εκπληκτική. Από κάτω απλώνεται ο μεσαιωνικός οικισμός, ενώ στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου στέκει η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Εκτός από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στην καστροπολιτεία υπάρχουν 40 ακόμη εκκλησίες μεταξύ των οποίων της Παναγίας Χρυσαφίτισσας, της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας Κρητικιάς, του Αγίου Νικολάου και πολλές άλλες.  

Πρόσβαση

Η Μονεμβασιά βρίσκεται 86 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης. Από την Αθήνα απέχει 322 χιλιόμετρα (περίπου 4 ώρες) μέσω του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών-Τρίπολης-Σπάρτης. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να φτάσει στην Μονεμβασιά μέσω της επαρχιακής οδού που συνδέει την Κόρινθο με το Άργος, το Άστρος και το Λεωνίδιο. Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί προς τα παραδοσιακά χωριά Κοσμάς και Γεράκι πριν καταλήξει στους Μολάους και τελικά στην Μονεμβασιά. Είναι μία διαδρομή 5-6 ωρών σε δρόμους με αρκετές στροφές που σκαρφαλώνουν στα βουνά της περιοχής πριν κατηφορίσουν προς τη Μονεμβασιά. Ωστόσο η διαδρομή είναι μαγευτική με ωραία θέα προς το πέλαγος. Αν και είναι μία κουραστική διαδρομή, η φυσική ομορφιά του τοπίου και τα άγρια ορεινά τοπία της περιοχής προσφέρουν μαγευτικές εικόνες στους ταξιδιώτες.

Η Μονεμβασιά είναι ένας καταπληκτικός τουριστικός προορισμός που προσφέρει μοναδικές εικόνες και εμπειρίες στους ταξιδιώτες. Το Πέτρινο Καράβι του Ρίτσου παραμένει ανέγγιχτη από το χρόνο και μεταφέρει τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία. Δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία μέρη της Ελλάδας που κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί. Εντός του οικισμού η κίνηση τροχοφόρων απαγορεύεται. Χώρος στάθμευσης υπάρχει στον νέο οικισμό και από εκεί η επίσκεψη στο κάστρο γίνεται με τα πόδια. Η Μονεμβασιά είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός της Πελοποννήσου που συγκεντρώνει πλήθη κόσμου κατά την περίοδο της τουριστικής αιχμής. Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθεί κάποιος την Μονεμβασιά είναι την άνοιξη και το φθινόπωρο, ωστόσο είναι το ίδιο γοητευτική και τον χειμώνα.  

Δείτε
Ι.Ν. Αγίας Σοφίας

Ι.Ν. Αγίας Σοφίας
Εκκλησίες

Κάστρο Μονεμβασιάς

Κάστρο Μονεμβασιάς
Κάστρα/Φρούρια