Θολάρια

Translate English Version

Θολάρια

Απέναντι από την Λαγκάδα, στο λόφο Βίγλα, βρίσκεται, ο οικισμός των Θολαρίων (2,5 περίπου χιλιόμετρα από τον Όρμο) με την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και μόνιμη συντροφιά τα απομεινάρια της Αρχαίας Αιγιάλης. Μικρά λευκά σπιτάκια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, παραδοσιακές καμάρες, σοκάκια και ασβεστωμένα σοκάκια συνθέτουν την εικόνα του γραφικού αυτού οικισμού.

Ξεχωρίζει η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, με τον μπλε τρούλο και τα διπλά επιβλητικά κωδωνοστάσιά της που εορτάζει τη 1η Ιουλίου, όταν και γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό. Το Πάσχα υπάρχει ένα έθιμο οι κάτοικοι, να ραίνουν την πομπή του επιταφίου με αρώματα. Η αποκαθήλωση αρχίζει στις 10:00 της Μεγάλης Παρασκευής και το μεσημέρι φιλεύουν τους επισκέπτες ψωμί, ελιές, χαλβά, και κόκκινο μυρωδάτο κρασί. Το απόγευμα βγαίνει ο επιτάφιος και η πομπή περνάει από τα στενά δρομάκια του χωριού κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο. 

Τριγύρω της, διάσπαρτοι καφενέδες καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες. Εδώ θα σας κεράσουν ντόπιο ρακόμελο, ή ούζο, ενώ δεν αποκλείεται να γίνετε μέλη μιας Γιαλίτικης μαντινάδας τις βραδινές ώρες. Στο χωριό υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι και το χειμώνα, που ασχολούνται ως επί το πλείστον με τη γεωργία. Η θέα προς τον όρμο της Αιγιάλης, τη Λαγκάδα και τα περίχωρά της, μέχρι τις πλαγιές της Σελλάδας, εκεί που βρίσκονται ο Άνω και ο Κάτω Ποταμός είναι μαγευτική. Σε κοντινή απόσταση είναι και η Αρχαία Αιγιάλη. Ένα μονοπάτι από το χώρο στάθμευσης οδηγεί στον αφύλαχτο αρχαιολογικό χώρο.

Ρωτήστε τους ντόπιους για το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στη παραλία της Μικρής Βλυχάδας. Εκεί, θα βρεθείτε στην ομώνυμη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά, που ξεπροβαίνει από τους Γιαλίτικους γκρεμούς σαν όαση, σε κάτι λιγότερο από τριάντα λεπτά.