Λουτρά

Φωτο: © FocalPoint CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Translate English Version

Λουτρά

Χτισμένος γύρω από τους όρμους των Λουτρών, της Αγίας Ειρήνης, του Σχιναρίου και του Μαρουλά, ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός Λουτρά είναι γνωστός για τις ιαματικές του πηγές με τις θεραπευτικές ιδιότητες. Σε αυτές τις πηγές οφείλει το όνομά του. Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα λόγω της ύπαρξης πόσιμου νερού και επειδή ο όρμος υπήρξε φυσικό λιμάνι μέσω του οποίου μεταφέρονταν μεταλλεύματα από το όρος Κάκαβος.

Αν είστε λάτρης της ιστορίας και του πολιτισμού, αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Μαρουλά που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Τα σημαντικά ευρήματα της Μεσολιθικής περιόδου που έχουν έρθει στο φως καταδεικνύουν την μακρά ιστορία του νησιού. Αν πάλι δεν είστε λάτρης της ιστορίας αλλά της πεζοπορίας, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τον πανέμορφο κόλπο του Μαμάκου ή προς το γραφικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης που έμεινε γνωστός στην ιστορία από τα αιματηρά γεγονότα, γνωστά ως Κυθνιακά.   

Η τουριστική ανάπτυξη του οικισμού ξεκίνησε την δεκαετία του ’80 και σήμερα τα Λουτρά διαθέτουν μία καλή τουριστική υποδομή. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν παραδοσιακά ταβερνάκια κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και καταλύματα διαφόρων ειδών και κατηγοριών για τη διαμονή τους. Είναι ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Κύθνου κυρίως λόγω των ιαματικών πηγών και του υδροθεραπευτηρίου που υπάρχει εκεί, αλλά και λόγω της φυσικής ομορφιάς του τοπίου. Βόρεια του οικισμού είναι οι εντυπωσιακές παραλίες Σχοινάρι, Ποτάμια, Καβουχέρι, Άγιος Σώστης με το ομώνυμο εξωκλήσι, και λίγο πιο βόρεια η παραλία Μαρουλάς. Όλες οι παραλίες είναι ήσυχες με χρυσαφένια άμμο και όμορφα βότσαλα.  

Τα Λουτρά βρίσκονται στο βορειανατολικό τμήμα του νησιού,  5 χιλιόμετρα από τη Χώρα, 11 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Μέριχα και 17 χιλιόμετρα από την Κανάλα όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας με τη θαυματουργή εικόνα. Η πρόσβαση είναι εύκολή και στο λιμανάκι του φιλοξενεί μία μικρή μαρίνα για σκάφη. Τα Λουτρά είναι ένας ιδανικός προορισμός για χαλαρωτικές διακοπές μακριά από τη φασαρία και τον θόρυβο άλλων τουριστικών και πολυπληθών οικισμών.   

 

Φωτογραφία: FocalPoint CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons