Σαγκρί

Translate English Version

Σαγκρί

To Σαγκρί είναι χτισμένο επάνω σε μικρό λόφο, στο κέντρο του νησιού, 11 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χώρας της Νάξου. Αποτελείται από τους οικισμούς Άνω Σαγκρί, Κάτω Σαγκρί και Κανακάρι. Στο Άνω Σαγκρί εντός του οικισμού βρίσκεται το φημισμένο μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου, που λειτούργησε και ως κρυφό σχολείο επί Τουρκοκρατίας, ενώ σήμερα στεγάζει το λαογραφικό μουσείο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Μονή Τιμίου Σταυρού, από την οποία πήρε το όνομά της η περιοχή (SaintCroix). Στην Μονή που είναι γνωστή και ως πύργος Μπαζαίου  (17ου αιώνα) από το όνομα του ιδιοκτήτη, από το 2001 κάθε καλοκαίρι φιλοξενείται το Φεστιβάλ Νάξου με θεματικές εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και πολιτιστικά δρώμενα. 

To Σαγκρί είναι επίσης γνωστό για την όμορφη αρχιτεκτονική του, τα διάσπαρτα βυζαντινά μοναστήρια, τους γραφικούς ανεμόμυλους καθώς και για τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Δήμητρας στην περιοχή του Γύρουλα που είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού. Ο ναός κτισμένος εξ ολοκλήρου από λευκό μάρμαρο μεταξύ 530-520 π.Χ. αφιερώθηκε στη θεά Δήμητρα μέχρι τον 6ο αιώνα που μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Μέρος του ναού έχει αναστηλωθεί ενώ δίπλα έχει κατασκευαστεί μουσείο που φιλοξενεί τα ευρήματα της περιοχής. Το χωριό φημίζεται και για τους ενετικούς του πύργους, δύο από τους οποίους, ερειπωμένοι, είναι στο Κάτω Σαγκρί ένα διατηρητέο οικισμό, ενώ ένας τρίτος, ο Πύργος του Παλαιολόγου, αναπαλαιωμένος, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. 

Περπατώντας στα ασβεστωμένα σοκάκια του οικισμού θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες με σπιτικό φαγητό και μαγαζιά με εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι πολύ δημοφιλείς παραλίες Μικρή Βίγλα, Ορκός, Καστράκι και Γλυφάδα.

 

Δείτε
Απάνω Κάστρο

Απάνω Κάστρο
Κάστρα/Φρούρια