Ανάφη (Χώρα)

Translate English Version

Ανάφη (Χώρα)

H Χώρα είναι η πρωτεύουσα της Ανάφης και είναι σίγουρα το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού, χάρη στην εξαιρετική ομορφιά και γραφικότητά της. Οι ρυθμοί στην πρωτεύουσα του νησιού είναι ήρεμοι. Η ατμόσφαιρά της λουσμένη στο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, είναι η πλέον κατάλληλη για στοχαστικούς ρεμβασμούς. 

Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, το οποίο έχτισε ο Γουλιέλμος Β΄ Κρίσπο τον 15ο αιώνα, σε υψόμετρο 260μ., και η αρχιτεκτονική της αποτελεί άψογο δείγμα αιγαιοπελαγίτικου οικιστικού συνόλου. Το αποτελούν κλιμακωτές, ισόγειες ή διώροφες πέτρινες κατοικίες σκαρφαλωμένες σε πρανή με απότομες κλίσεις, ασβεστωμένες αυλές με θέα στο πέλαγος και ελικοειδή πλακόστρωτα από την τοπική ωχρή πλάκα που συχνά περνούν κάτω από καμάρες σπιτιών. Τα ενσωματωμένα στις κατοικίες κυλινδρικά κτίσματα είναι πέτρινοι φούρνοι για το ψωμί και το κρέας της οικογένειας. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και η μετακίνηση γίνεται με τα πόδια αφού τα τροχοφόρα απαγορεύονται. H Χώρα απέχει 3 χιλιόμετρα από τον όρμο του Αγίου Νικολάου (λιμάνι) και 2,5 από τον μικρό οικισμό Κλεισίδι.

Διάσπαρτες μέσα στον πολεοδομικό ιστό διακρίνονται αρκετές εκκλησίες, οι πιο πολλές μονόχωρες και καμαροσκέπαστες. Ο Άγιος Νικόλαος είναι η σημαντικότερη, με την παλαιότερη εικόνα του τέμπλου χρονολογημένη το 1612. Αξιόλογο τέμπλο έχει και η Κοίμηση της Θεοτόκου, με εικόνες του 1866 καθώς η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του κάστρου με τις πολύ όμορφες βυζαντινές εικόνες. Στη Χώρα βρίσκεται και η Αρχαιολογική Συλλογή Ανάφης, που περιλαμβάνει αγάλματα και άλλα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα από ανασκαφές στο νησί.

Στο κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας λειτουργούν ταβερνάκια, λιγοστά καφενεία, ο φούρνος και το παντοπωλείο. Ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν στη νότια πλευρά της Χώρας και στην Πλαγιά, με θέα το λιμάνι.